Večer uz Ivana Slamniga

Autor: na 3. srpnja 2017.

 

U  sklopu  manifestacije „Dani Ivana Slamniga“, u Gradskoj knjižnici Metković, održana je pjesnička večer njemu u čast.

U sklopu programa, izvedena je skladba na temu Slamnigovih stihova te kružook s debatom i čitanjem njegovih djela. O Slamnigu su govorili književnik Anton Lučić te dr. sc. Domagoj Vidović koji je održao predavanje pod nazivom „Makaronština od Držića do Slamniga“.

Kao dvije poveznice između Držića i Slamniga, Vidović je istaknuo uporabu elemenata različitih jezika te postavljanje hrvatske književnosti na svjetsku razinu.

„U hrvatskoj književnosti previše je izražena Srednja Europa, a premalo Mediteran koji nas je zapravo i napravio svjetskom velesilom u književnosti, o čemu mi malo znamo. To je poezija malih zajednica, u kojoj su naglašeni zvonici, crkvice, škojići, gušterice. To su obilježja Mediterana koji je nekoć bio svijet“, kazao je Vidović.

Ivan Slamnig bio je suvremeni hrvatski pjesnik, prozaik, književni teoretičar i prevoditelj rođen u Metkoviću.

Manifestacija „Dani Ivana Slamniga“, koju je Udruga Dobra organizirala u sklopu projekta „”Ivan Slamnig- Povratnik s Mjeseca” završava se večeras u Gradskom parku gdje će se s početkom u 19: 00 sati održati izvedba pjesme „Serenada o ponoć“ te izložba slika s umjetničke kolonije.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik