Vatrogasac nije profesija, već poziv – DVD Metković

Autor: na 4. svibnja 2017.

 

„Svaki čovjek ima neki hobi. Tako je naš hobi vatrogastvo, što je čast i ponos. Biti vatrogasac nije profesija, već poziv, a naša najveća motivacija je pomoć ljudima u nevolji“, objasnio nam je predsjednik metkovskog Dobrovoljnog društva, Stipica Bebić poticaj zbog kojeg je kao 15-godišnjak  pristupio vatrogascima koji danas slave blagdan svog zaštitnika, sv. Florijana.

Cilj obilježavanja ovoga dana je podsjetiti na nesebičan rad vatrogasaca, koji prilikom požara spašavaju ljude i imovinu, pri čemu riskiraju vlastite živote. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, među kojima je i metkovsko, svoje živote riskiraju volonterski.

Društvo je osnovano i djeluje od 1933. godine,  uz pauzu od 2002. do 2012, kada je zbog potrebe za ljudima, ponovo revitalizirano te od tada operativno djeluje sa Javnom vatrogasnom postrojbom.

“Vatreno krštenje- Kula Norinska”

Broji 50- ak članova od kojih je 20 operativno sposobno za rad na akcijama. Od revitalizacije DVD- a, članovi su sudjelovali u nekim od najvećih požara otvorenog tipa na ovim prostorima.

„Naše vatreno krštenje bio je veliki požar u općini Kula Norinska 2012. godine. Sudjelovali smo i u gašenju požara na Korčuli i Pelješcu. Moram reći da je ova godina poprilično teška, čemu su doprinijeli požari tršćaka, u čije su gašenje uložena velika sredstva i veliki napori. Također, surađujemo s JVP- om u intervencijama u kojima pomažemo da sigurnost građana ne bude ugrožena, a imamo i jako dobro suradnju s GSS-om sa kojima smo sudjelovali u potrazi za nestalom osobom“, istaknuo je Bebić te dodao kako su opremljeni za djelovanje na intervencijama otvorenog prostora, osobnom zaštitnom opremom, autocisternom, mininavalnim vozilom te vozilom za prijevoz vatrogasaca.

Zaštiti sebe pa druge

Za vatrogasce volontere, koji uz svoj hobi, imaju i stalne poslove, važan je dobar odnos sa poslodavcima, koji su ih po Zakonu o vatrogastvu, dužni sa radnog mjesta pustiti na intervencije. Od iznimne važnosti je i podrška obitelji koja vatrogascima na intervencijama omogućava staloženost i racionalnost.

„Katastrofe ne biraju ni vrijeme ni mjesto, a kad je u pitanju neka intervencija, nestaju svi ostali planovi. Staloženost je važna jer idemo sa ciljem da prvo zaštitimo sebe kako bi mogli zaštititi druge. Također, važno je voditi računa o psihičkoj pripremi, jer u tim trenucima moramo naći i način za smiriti osobe koje su u nevolji, kako bi one stekle povjerenje u nas“, naglasio je Bebić.

Novi članovi

Nove članove koji moraju pristupiti različitim obukama primaju uvijek, a na posljednju osnovnu obuku za zvanje vatrogasac odazvalo se 10- ak novih članova.

Članovi pristupaju različitim seminarima i obukama diljem Hrvatske, a iako se ponajbolje upoznavaju na intervencijama, druže se i na vježbama, radnim akcijama i putovanjima. Ponajveći problem u današnje vrijeme je, ističe Bebić, animirati ljude na volonterstvo.

„Ja ne krivim ljude. Umorni su od svakodnevnog posla, obveza i uvjeta u kojima živimo. Pored svega toga, teško je bilo gdje biti volonter. Ipak, mi želimo privući mlađu populaciju i ukazati im na važnost onoga što radimo. Iako trenutno nemamo ženskih članica, voljeli bi ih imati, jer ženska ruka uvijek dobro dođe“, kazao je Bebić.

U subotu će se, uz prigodnu svečanost, otvoriti i nove prostorije DVD- a u Pavlovači u kojima je obnovljen Vatrogasni dom te prostorija za operativna dežurstva, u koju će, nadamo se, dolaziti što manji broj poziva za intervencije.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik