Usvojene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Metkovića

Autor: na 2. ožujka 2020.

 

Gradski vijećnici usvojili su prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Metkovića.

Prvi Prostorni plan za Grad Metković donesen je 2004. godine, a prve izmjene 2015. godine. Ove druge izmjene i dopune donesene su s ciljem usuglašavanja Prostornog plana Grada Metkovića sa Prostornim planom Dubrovačko- neretvanske županije.

Gradonačelnik Dalibor Milan istaknuo je najznačajnije izmjene.

„Uskladili smo građevinska područja sa stvarnim stanjem, revidirali smo obveze izrade detaljnih planova sukladno zakonskim propisima, uskladili smo obuhvate i lokacije za izgradnju objekata u sustavu gospodarenja otpadom, tj. za kompostanu, sortirnicu i reciklažno dvorište te izradili plan ulične mreže nerazvrstanih cesta kako bi ga prilagodili projektu Aglomeracije Metkovića. Također, utvrdili smo stvarne obuhvate i planove širenja svih groblja na području grada, revidirali smo planirane sportsko- rekreacijske zone prema stvarnim potrebama i u grafičke prikaze ucrtali stara naselja Dragoviju i Ograđ. Preispitali smo ulogu Luke Metković koja je vrlo važno područje, ali je trenutno prazno. Preispitali smo i eventualni izmještaj Veletržnice koja se nalazi u koritu rijeke Neretve i u vlasništvu Hrvatskih voda. Uz prethodnu suglasnost Hrvatskih šuma, kao jednu od mogućih lokacija smo odredili prostor oko Šumarije“, kazao je Milan.

U sklopu izmjena i dopuna usklađen je i prometni sustav na području grada.

„Iz plana je izbrisana tzv. Južna zaobilaznica, a ucrtali smo sjevernu zaobilaznicu.  Ta je točka donijela raspravu, ali građanima mora biti jasno da mi naš plan usklađujemo i prilagođavamo planu višeg reda- županijskom planu.  Međutim, zaobilaznice su planovi koji će zahtijevati godine rada, ali ono što je za građane bitno je da smo dobili lokacijsku pravomoćnu dozvolu za dio od Pruda prema Novim Selima i to će biti spoj na autocestu“, istaknuo je Milan.

Na sjednici Gradskog vijeća donesena je i Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Pržine 2 kojim se, u ovom naselju mogu planirati stambeno poslovni i trgovački sadržaji, proširenje samog gradskog središta te uređenje modernih prometnica sa pješačkim i biciklističkim stazama.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik