Uskrsni običaji nekad i danas

Autor: na 11. travnja 2017.

 

U prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić danas je održano međugeneracijsko druženje korisnika udruge s učenicima Osnovne škole Stjepana Radića.

Pod mentorstvom profesorica Tatjane Hazirović- Juračić i Marijane Kljusurić učenici su održali prigodni program u sklopu kojeg su recitirali pjesme i svirali na mandolinama, dok su stariji korisnici udruge pričali o uskrsnim običajima neretvanskog kraja.

Voditeljica Dnevnih aktivnosti u udruzi Otac Ante Gabrić, Paula Miličević je kazala kako je cilj ovih druženja prenijeti tradicijske vrijednosti ovoga kraja na mlađe generacije.

„Svjesni smo da u današnje vrijeme više nema nekih običaja, ili oni pak izumiru. Zbog toga je važno da ih starije generacije prenose na one mlađe. Stariji su djecu danas podučavali o običajima iz vremena kada su oni bili mladi. Neki od uskrsnih običaja upravo su se iz neretvanskih župa proširili u ostale u Hrvatskoj. Neki od tih običaja su se i zadržali, npr. čuvari Isusova groba, Žudije. U Župi sv. Ilije ostao je i običaj barabana. Djeca su doista uživala u pričama naših starijih korisnika“, rekla je Miličević.

Druženje je održano u sklopu projekta „Prozor u prošlost, vrata u budućnost“  kojeg udruga Otac Ante Gabrić provodi u partnerstvu sa Osnovnom školom Stjepana Radića i Dječjim vrtićem Metković.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik