Uprijeti prstom u Krista

Autor: na 26. lipnja 2018.

 

Jedno od ponašanja koje roditelji često ispravljaju kod djece je upiranje prstom u nekoga ili nešto. Djeca to rade kako bi onima koji ih okružuju, ukazala na neku neobičnu osobinu ili pojavu. Svi ćemo se složiti kako ta gesta i nije baš najpristojnija.

Odrasle osobe na malo kulturniji način upiru prstom u druge. To čine prebacivanjem odgovornosti na druge osobe ili najčešće ogovaranjem. Oni koji žive osuđujući bližnjega, govoreći loše o bližnjem, licemjeri su, jer nemaju snage, ni odvažnosti vidjeti vlastite mane. Papa Franjo jednom je rekao „uvijek kada u svom srcu sudimo svoju braću, ili još gore kada ih pred drugima ogovaramo, mi smo kršćani ubojice. Kršćanin ubojica… Ako ogovaraš brata, ubijaš ga. A mi, svaki put kad to činimo, oponašamo Kajinovu gestu, prvog ubojice u povijesti.“ Ogovaranje je, da ponovimo i upamtimo, licemjerno, prekriveno upiranje prsta u bližnjega.

Naviještati Krista

Ove nedjelje slavili smo rođenje, onoga koga je Isus prozvao najvećim rođenim od žene, Ivana Krstitelja. Upirao je prstom u grijehe onih ljudi koji su se držali pravednicima. Ali nije to činio našim stilom, ogovaranjem, već otvoreno i u lice. Oštro je propovijedao, ružne je stvari govorio farizejima, pismoznancima, i svećenicima. Nije im se obraćao riječima: ‘Dragi moji, lijepo se ponašajte’, nego im je jednostavno govorio da su zmije, jer su se približavali kako bi gledali i kontrolirali narod, ali nikada otvorena srca. Riskirao je tako život, ali bio je vjeran istini. I kralju Herodu je u lice govorio: ‘Preljubniče, nije ti dopušteno tako živjeti!’ I rekao mu je to u lice, ne iza leđa. Ivan Krstitelj svojim ponašanjem otkriva zadaću onima koji se nazivaju kršćanima. Osim što su bezuvjetno pozvani zalagati se za istinu, kršćani su u svim vremenima pozvani činiti ono što je činio Ivan Krstitelj – ljudima ukazivati na Isusa govoreći: ‘Evo Jaganjca Božjeg koji odnosi grijeh svijeta!’“. Riječi su to koje svećenici ponavljaju svaki dan, za vrijeme mise, kada ljudima nude kruh i vino koji su se pretvorili u Tijelo i Krv Kristovu. Ova gesta predstavlja cjelokupno poslanje svih kršćana, ne naviještati sami sebe, već Krista. Ne donosi ovom svijetu sebe, već Krista. Jer On i jedino On spašava svoj narod od grijeha, oslobađa ga te ga vodi u zemlju života i slobode.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik