Upozorenje o prijevarama putem aplikacija i lažnim djelatnicima civilne zaštite

Autor: na 20. ožujka 2020.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska objavila je dva upozorenja građanima o prijevari putem mobilnih aplikacija i o lažnom predstavljanju osoba kao djelatnika civilne zaštite.

U prvom slučaju, policijski službenici dobili su informacije da građani dobivaju obavijesti putem kojih se traži da zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave osobne podatke koje uključuju ime i prezime, adresu stanovanja, OIB i JMBG te kopiju osobne iskaznice.

No, MUP te podatke ne prikuplja putem mobilnih aplikacija te upozorava građane da ne dijele osobne podatke jer postoji mogućnost da će biti zloupotrijebljeni.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka trebao bi se prijaviti policiji na 192.

Lažno predstavljanje osoba kao djelatnika civilne zaštite

Također, splitska policija je zaprimila nekoliko dojava o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite.

Prema prikupljenim informacijama počinitelji, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske i plava odijela, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi. Kao kod svih prijevara ovakve vrste, nakon što uđu u stan ili kuću, počinitelji iskorištavaju povjerenje  građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti. Građani se upozoravaju da se ovdje radi o prevarantima.

Kako bi se zaštitili, savjetuje se sljedeće:

  • Pripazite koga puštate u svoj dom
  • U slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz „špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • Ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba
  • Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede
  • Dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama
  • Pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih! Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu. Upoznajte ih s ovom obavijesti

Informacija o pojavi ovog načina prijevare odmah je proslijeđena operativnom sastavu, odnosno, svim policijskim službenicima na terenu u Republici Hrvatskoj.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik