• Nekategorizirano

Udruga Susjed protiv novog režima nadzora graničnog područja u ulici Marka Marulića

Autor: na 5. travnja 2016.

 

Na inicijativu Udruge Susjed sinoć je održan hitan sastanak stanovnika Ulice Marka Marulića i S. S. Kranjčevića, povodom početka radova na uspostavi novog graničnog režima u Ulici Marka Marulića.

Što taj novi režim podrazumijeva, rekao nam je predsjednik udruge Susjed – Petar Prusac:


„Postavljanje rampi prema svim prometnim pravcima, odnosno, prema BiH iz Ulice Marka Marulića, zatvaranje Ulice Marka Marulića u slijepu ulicu postavljanjem fizičke barikade na sjevernom izlazu, a na južnom postavljanje dvokrilne rampe sa kontrolnim punktom i kućicom u kojoj bi bila osoba iz granične policije i koja bi provjeravala tko ulazi u ulicu i na koju stranu ide, a ovisno o tome imao bi određene uvjete. Osim toga, postavili bi video nadzor u cijeloj ulici tako da pokriva ulicu cijelom njezinom duljinom.“

Stanovnici se protive postavljanju rampi i nadzornih kamera, jer time im se kažu uskraćuju njihova temeljna ljudska prava, pravo na privatnost i slobodu kretanja.

Što planiraju poduzeti ako se započnu radovi, i kakav je njihov prijedlog za rješavanje ovog problema, Prusac kaže:

„Mi smo se sinoć dogovorili da ćemo, ukoliko se nastave radovi, odmah prijaviti javni prosvjed i da ćemo na taj način poručiti vladajućima i na neki način skrenuti pozornost na ovaj problem, te da se proba provesti ovo naše rješenje. To je razgraničavanje s BiH koje neće biti po sredini ulice kao što je to bila administrativna granica, koja se kasnije pretvorila u državnu, nego bi se malo pomaknula iza i na taj način bi se ljudi s desne strane, odnosno u BiH, našli u Hrvatskoj s čime se oni slažu jer su već u hrvatskoj infrastrukturi, idu u hrvatske škole, plaćaju Hrvatskoj komunalno i struju. Mi znamo da je to teško, ali isto tako ne pristajemo na dodatnu represiju i ograničavanje sloboda na ovakav način – da hrvatski građani, odnosno, građani Metkovića, ne mogu doći svojim kućama bez prilaganja osobne ili pogranične iskaznice koju zbog uvjeta ne bi svi niti dobili. To ne dolazi u obzir i svakako ne dolazi u obzir toliki video nadzor jer smatramo da  čovjek koji je 24 sata pod nadzorom nije slobodan čovjek.“, istaknuo je Petar Prusac.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik