Učenici Srednje škole Metković sudjelovali u mjerenju opsega Zemlje

Autor: na 22. ožujka 2017.

 

Srednja škola Metković jučer je točno u podne  zajedno s još 195  škola širom svijeta  sudjelovala u međunarodnom  projektu, Eratostenovo mjerenje opsega Zemlje. U eksperimentu su  sudjelovali učenici drugog razreda elektrotehnike Stipe Jurković, Lucijan  Popović i Karlo Ilija Vekić.

Ovo je globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena.

Prema rezultatima eksprimenta, u kojem je metkovskim srednjoškolcima partner bila VII. gimnazija Zagreb, opseg Zemlje na meridijanu na kojem se nalazimo iznosi 40 545 km.

Voditeljica eksperimenta, profesorica Nikolina Anković kao motiv za sudjelovanje u ovome projektu istaknula je uključivanje učenika u rad s drugom djecom te poticanje istraživačkog učenja.

„Važno mi je da su naši učenici povezani sa ostalim učenicima.  Samo pregledavanje galerije svih učenika koji su sudjelovali će biti zanimljivo. Vidjet ćemo na kakvim su sve terenima učenici sudjelovali te usporediti s onim što smo mi radili“, kazala je Anković.

Naši učenici izmjerili su i udaljenost Metkovića od ekvatora, koja iznosi 4784 km.

Eratostenovo mjerenje opsega Zemlje

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik