Učenici 5. a razreda OŠ Stjepana Radića pomažu u školovanju svoje vršnjakinje u Tanzaniji

Autor: na 2. srpnja 2019.

Učenici 5. a razreda Osnovne škole Stjepana Radića kumovi su desetogodišnjoj Renisti Kayombo iz Sirotišta sv. Ante u Tanzaniji.

Kumstvo se provodi putem Udruge „Kolajna ljubavi“, s kojom OŠ Stjepana Radića ima dugogodišnju suradnju. Udruga već 11 godina putem kumova pomaže školovanje djece u Tanzaniji i Keniji, a obveza kumova je podmirivanje godišnje školarine za dijete u iznosu od 1000 kuna. Metkovski učenici će, tijekom kumstva, dobivati izvješće o uspjehu svoje vršnjakinje u školi.

Sirotište sv. Ante skrbi o 53 djece čije su životne prilike bile toliko teške i loše da su morali biti smješteni u dom. Među njima je i Renista Kayombo i njeno troje braće, koji su u sirotište zbog životnih prilika stigli traumatizirani. Dolaze iz okolice grada Songea, koji se nalazi u siromašnoj regiji na samom jugu Tanzanije. Renistina obitelj živi u kući bez struje, napravljenoj od blata sa slamnatim krovom koji nerijetko prokišnjava, a djeca iz ove regije često, zbog neimaštine, pomažu roditeljima u kućnim i poljoprivrednim poslovima. Odlazak u školu predstavlja spas od siromaštva.

Renista danas vrlo dobro savladava školsko gradivo. Najdraži predmeti su joj Religija i Sociologija, dok joj nešto slabije leži Matematika, a časne sestre voditeljice sirotišta pohvaljuju njezinu dobrodušnost, radoznalost i požrtvovnost.

Renista i njena braća učenicima su se putem Udruge „Kolajna ljubavi“ zahvalili što jednom od njih pomažu u školovanju.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik