U županiji najviše nedostaje konobara, kuhara, medicinskih sestara, fizioterapeuta…

Autor: na 9. siječnja 2020.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. Riječ je o prognozi potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima i to u dvadeset područja u Hrvatskoj.

Po njihovoj preporuci, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potrebno je povećati broj upisanih i stipendiranih učenika za dvogodišnja ili trogodišnja zanimanja, među kojima su, između ostalih, konobar, kuhar, mesar, zidar, keramičar, elektroinstalater, vozač autobusa i bravar, te za četverogodišnji ili petogodišnji program zanimanja za medicinsku sestru ili tehničara.

Prema preporuci, potrebno je povećati broj upisanih i stipendiranih studenata na stručnim studijima sestrinstvo, fizioterapija i predškolski odgoj te na sveučilišnim studijima fizike, matematike, kemije, informatike, medicine, edukacijske rehabilitacije, građevinarstva, strojarstva te glazbenih instrumenata.

Obrazovni programi u kojima bi, prema preporuci trebalo smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata su četverogodišnji srednjoškolski programi ekonomist i komercijalist te sveučilišni studij ekonomije.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik