U sklopu projekta MoST na tri lokacije u Neretvi provedeno ispitivanje saliniteta

Autor: na 12. ožujka 2020.

 

U sklopu projekta MoST, na tri mjerne postaje u dolini Neretve provedeno je redovno terensko ispitivanje saliniteta te ostalih potrebnih parametara površinske i podzemne vode na poljoprivrednom zemljištu.

Mjerenja su provedena na 3 lokacije u obuhvatu donja Neretva – Vidrice, ušće Neretve i Jasenska, području koje je prepoznato kao izrazito ugroženo štetnim djelovanjem morske vode.

Cilj projekta MOST JE ublažavanje prodora slane vode u poljoprivredna zemljišta, a pilot područje je dolina Neretve.

Provodi se u dvije faze. U prvoj fazi se definira geološka struktura vodonosnika i hidrogeološki uvjeti na temelju analize dostupne dokumentacije i terenskih istražnih radova, dok će se u drugoj fazi provesti modelska ispitivanja u laboratoriju i na računalu, čime će se definirati mjere za zaštitu od negativnog djelovanja morske vode i njihova učinkovitost.

Postavljanjem kvalitetnih mjera zaštite od djelovanja morske vode u poljoprivrednim zemljištima unaprijedit će se i poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve.

Projekt provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA. Vrijedan je dva i pol milijuna eura, od čega je 85% sufinancirano iz europskih fondova.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik