U Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba o mekušcima doline Neretve

Autor: na 22. siječnja 2019.

U  Prirodoslovnom muzeju Metković otvorena je izložba Skriveni stanovnici doline Neretve u kojoj posjetitelji imaju priliku vidjeti različite vrste mekušaca čiji su primjerci prikupljeni na neretvanskom području.

Prikazani su školjkaši, puževi, glavonošci i drugi slatkovodni, podzemni, morski i kopneni mekušci, riječ je o prvoj privremenoj izložbi Prirodoslovnog muzeja iz njegovog fundusa, a ostvarena je uz pomoć Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Petar Crnčan, autor izložbe i kustos Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, kaže da je pronađeno više od 280 vrsta mekušaca te da su prikupljeni tijekom prve od planiranih pet godina terenskog istraživanja faune mekušaca doline Neretve.

„Cilj ove izložbe je da ljudi shvate tko su oni pojedinci koji skaču po šikarama, brdima i zavlače se u rupe, da znaju da nismo krivolovci, nego da provodimo istraživanja, a, s druge strane, da pokažemo da Prirodoslovni muzej u Metkoviću nije samo bogata ornitološka zbirka, nego da se tu i dalje radi na istraživanju, prikupljanju, pohrani, zaštiti, ali i predstavljanju javnosti prirodoslovnog materijala putem izložbi. Sve posjetitelje pozivam da tijekom trajanja ove izložbe da dođu u posjet i da nauče nešto novo o onim vrstama koje čak mogu i sami pronaći u svojem okolišu, bilo da se radi o nekom naselju, plaži ili močvari“, rekao je Crnčan.

Izložbu prati i katalog, a posjetitelji su mogli vidjeti i dječje radove na temu mekušaca izrađene na kreativnim radonicama Prirodoslovnog muzeja.

Izložba će biti otvorena najmanje do kraja svibnja, nakon čega će gostovati u drugim muzejima u Hrvatskoj.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik