U Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba „Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji“

Autor: na 7. lipnja 2019.

U Prirodoslovnom muzeju Metković danas je otvorena izložba „Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji“, autora dr. sc.  Ive Mihoci i Petra Crnčana.

Riječ je o gostujućoj izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja prikazuje vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj,njihove  biološke karakteristike te životni ciklus u akvariju.

Jedan od autora izložbe, Petar Crnčan ističe kako je njezin cilj upoznati javnost sa problematikom komaraca i potencijalnim opasnostima koje oni mogu prouzročiti.

„Komarci, ne samo da svojom aktivnošću, načinom  hranjenja, pijenjem krvi ljudi i ostalih životinja, značajno remete kvalitetu života, već predstavljaju  veliku stvarnu i potencijalnu opasnost zbog činjenice da svojih načinom hranjenja  povećavaju prenošenje i rasprostranjivanje bolesti koje mogu biti opasne za čovjeka“, kazao je Crnčan.

Posjetitelji izložbe tako mogu vidjeti 30- ak vrsta komaraca iz 4 zbirke, među kojima je i ona profesora Enriha Merdića – stručnjaka za komarce koji je dao izuzetni znanstveni doprinos istraživanju komaraca i metodama njihova suzbijanja.

Posebna zanimljivost izložbe je i uvećani trodimenzionalni prikaz na kojemu se mogu vidjeti sve strukture ove sitne životinje.

Crnčan ističe kako je u jednom dijelu izložbe prikazana i zanimljivost koja predstavlja poveznicu između komaraca i doline Neretve.

„Ono što se može posebno učiniti zanimljivim stanovnicima ovoga područja je to da su neki od najstarijih zapisa o malariji i komarcu kao mogućem uzročniku te bolesti, zabilježeni su upravo na području doline Neretve. U jednom dijelu izložbe, postoji zanimljiv članak koji posjetitelji mogu pročitati, a vezan je upravo za to“, ističe Crnčan.

Izložba će biti otvorena do 15. rujna.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik