U Opuzenu održani četvrti „Dani mandarina“

Autor: na 21. listopada 2019.

U Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen prošlog je tjedna, od 17. do 20. listopada, već četvrtu godinu za redom, održana manifestacija „Dani mandarina“.

Cilj manifestacije bila je promocija agroturizma, kao i očuvanje tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda. Manifestacijom se htjela i ojačati pozicija škole u središtu doline Neretve kao agroturističke destinacije, te promovirati zanimanje agroturističkog tehničara kao jedno od poželjnih zanimanja za upis učenika.

U školi je tako, održan program sastavljen od kulturnih, zabavnih, sportskih, znanstvenih i edukativnih sadržaja.

Već tradicionalno su izložene skulpture od mandarina, a u gradskom i školskom parku održan je i Agroturistički sajam na kojem su OPG-ovi, udruge i Učenička zadruga škole predstavili rukotvorine od prirodnih materijala, suvenire i prehrambene proizvode.

Novost na ovogodišnjim „Danima mandarina“ bila je i Panel rasprava na temu agroturizma, na kojoj su sudjelovali predstavnici županije razvojne agencije DUNEA, te poduzetnici i proizvođači iz područja agroturizma. Između ostaloga, istaknuto je da dolina Neretve ima veliki potencijal za razvoj agroturizma, ponajviše zbog oznake izvornosti neretvanske mandarine, a zamjenica župana Žaklina Marević istaknula je da Dubrovačko-neretvanska županija iduće školske godine planira stipendirati zanimanje agroturističkog tehničara.

U nedjelju, zadnjeg dana manifestacije, održan je i šahovski turnir na kojem je, među šest ekipa najuspješniji bio Šahovski klub Brotnjo iz Čitluka, a treće mjesto osvojili su šahisti Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik