U metkovskom rodilištu lani obavljeno 150 poroda- tradicionalna imena još uvijek najčešći odabir roditelja

Autor: na 9. ožujka 2017.

 

U metkovskom rodilištu je u 2016. godini obavljeno 150 poroda. Ovo je ujedno prosječna brojka poroda obavljenih u Metkoviću u posljednjih nekoliko godina, a ginekolog dr. Mihovil Jeramaz ističe kako se u novije vrijeme rađa znatno manje djece u odnosu na vrijeme prije rata.

„Otkako je metkovsko rodilište osnovano, pa do rata mi smo porodili oko 20. 000 djece, a tada je prosječna godišnja brojka poroda bila 420. Trendovi se mijenjaju, a to nije dobro ni za narod ni za osobe. Kod nas rađaju ponajviše Neretvanke, ali  je velik broj onih koji porod obavljaju u većim gradovima poput Splita ili Dubrovnika“, kazao je dr. Jeramaz dodavši kako je u metkovskom rodilištu ponajviše poroda u jesenskim mjesecima a najmanje u proljetnim.

U izboru imena, Metkovci su još uvijek priklonjeni onim tradicionalnim. Tako su najčešća nadjevena muška imena u protekloj godini u Metkoviću bila Ivan, Luka, Marko, Jakov i Petar dok su djevojčice najčešće nazvane Ana, Petra, Lucija, Marta i Marija.

Među onima koji su se priklonili tradiciji je i Mihaela Vidović, majka malenog Ivana koja nam je kazala kako sva njezina djeca nose imena u čast starijih osoba iz obitelji.

Mihaela Vidović

„Uz Ivana imam još dvoje djece koji se zovu Katarina i Ante. Nemam ništa protiv novijih modernih imena, ali kod nas još uvijek vladaju ona starija. To mi je drago, jer su stvarno prekrasna“, kazala je Mihaela koja je dva poroda obavila u Dubrovniku, a jedan u Metkoviću.

„Kćer sam rodila u Metkoviću, a dva sina u Dubrovniku. Da sam barem imala sreće svu djecu roditi ovdje u Metkoviću. Cijelo osoblje je brižno i pažljivo prema nama trudnicama, a blizina obitelji u tim situacijama je nezamjenjiva“, ističe Mihaela.

Među onima koje mogu usporediti metkovsko rodilište s nekim drugim je i Đurđica Čotić, majka malenog Mateja i Lee. Prvo dijete rodila je u Metkoviću, a drugo zbog medicinskih razloga u Splitu.

Metkovsko rodilište

„Znam da se mnoge žene odlučuju na porode u većim gradovima ali ja sam zaista zadovoljna. Voljela bi da sam i Mateja rodila ovdje jer je drugačiji pristup naših medicinskih sestara prema nama i moram reći da su više posvećenije“, kazala je Đurđica.

Bez obzira na smanjen broj poroda, metkovsko rodilište je danas mnogo uređenije nego u vremenu prije rata. Osim poroda, ženama je omogućen i trudnički tečaj, tečaj dojenja te različita predavanja. Dr. Jeramaz naglašava kako žene, u veće gradove ponajviše odlaze zbog straha.

„Nema razloga za strah. Mi smo stari borci i vladamo svime. Svi smo godinama tu i jedino u slučaju većih komplikacija žene šaljemo drugdje, ali to se zna mnogo prije poroda“, kazao je Jeramaz.

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik