U Metkoviću se prikupljaju potpisi za održavanje referenduma

Autor: na 15. svibnja 2018.

 

U Hrvatskoj je započelo prikupljanje potpisa za dva referenduma – o izmjenama Izbornoga zakona i poništavanju saborske odluke o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

U Metkoviću se potpisi prikupljaju ispred prostorija Gradskog društva Crvenog križa u vremenu od 8 do 20 sati te nedjeljom ispred crkava za vrijeme održavanja svetih misa.

S potpisima za izmjenu izbornog zakona započela je građanska inicijativa „Narod odlučuje“, koja izmjenama želi omogućiti pravedniji izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima. Inicijativa građane pita dva pitanja. Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Potpise za poništavanje saborske odluke o ratifikaciji Istanbulske konvencije prikuplja građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj”, a obje inicijative do 27. svibnja moraju prikupiti potrebnih 374.740 potpisa.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik