U Metkoviću predstavljena Mreža za podršku i suradnju žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Autor: na 24. svibnja 2019.

U organizaciji Udruge DEŠA, u Općinskom sudu u Metkoviću održan je okrugli stol na temu „Žrtve i svjedoci u sudskom postupku“.

Cilj okruglog stola bio je približiti aktivnosti programa Mreže za podršku i suradnju žrtvama i svjedocima kaznenih djela, donosiocima odluka, sudskim praktičarima i pružateljima socijalne pomoći te predstaviti probleme i predrasude s kojima se žrtve i svjedoci kaznenih djela susreću.

Maida Pamuković iz Ministarstva pravosuđa ističe kako je Mreža podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela osnovana prije godinu dana, pri čemu Odjeli zasad postoje na sedam županijskih sudova.

„Od sredstava igre na sreću smo odlučili osnovati mrežu podrške žrtvama i svjedocima koje će pružati nevladine organizacije kako bi cijela Hrvatska bila pokrivena podrškom. Nakon završetka projekta u prosincu 2020. ćemo vrlo vjerojatno krenuti u restrukturiranje mreže. Plan ministarstva je osnovati odjele na svim županijskim sudovima u Hrvatskoj, a da nam nevladine organizacije budu dodatna podrška u slučaju kad žrtve specijaliziranu pomoć koji odjeli za podršku unutar državne strukture ne mogu pružiti“, rekla je Pamuković.

Pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Nositeljica projekta na razini Hrvatske je Ženska soba, a na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije provodi ga Udruga DEŠA.

„Pružamo pravno i psihološko savjetovanje, emocionalnu i psihosocijalnu podršku, informacije o tijeku sudskoga postupka, o bilo kakvim nejasnoćama ili pitanjima kojima se žrtve i svjedoci različitih kažnjivih djela susreću prilikom prijave, a i prije same prijave kaznenog djela policiji, državnom odvjetništvu. Također, pružamo informacije kojim drugim se institucijama i udrugama mogu obratiti za pomoć. Pripremamo osobe i za svjedočenje,a podrška je besplatna i anonimna“, rekla je Anđela Buntić, voditeljica projekta u Udruzi DEŠA.

Građani iz doline Neretve podršku mogu dobiti telefonskim putem 020 311 625, putem maila zip@desa-dubrovnik.hr i jednom mjesečno na info-pultu u Općinskom sudu u Metkoviću.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik