U Metkoviću obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Autor: na 14. studenoga 2017.

 

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. Prema podacima CroDiab registra, u Republici Hrvatskoj je 2014. godine broj oboljelih odraslih osoba od šećerne bolesti tipa 2 iznosio 254 296. S obzirom da je bolest otkrivena samo kod 50% bolesnika procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći od 400 000.

Povodom obilježavanja  Svjetskog  dana  šećerne bolesti  u Ljekarni Draženović održano je probirno mjerenje glukoze u krvi te savjetovanje za one koji već imaju ustanovljenu dijagnozu pri čemu im je istaknuta važnost prehrane, fizičke aktivnosti i pravilne primjene lijekova s ciljem bolje kontrole šećerne bolesti te  prevencije akutnih i kroničnih komplikacija.

Magistra farmacije Darka Draženović –  Govorko kazala je da je cilj ove akcije bio osvijestiti ljude o postojanju šećerne bolesti kao jedne globalne epidemije.

svjetski dan secerne bolesti „Šećerna bolest se mora liječiti jer se radi o metaboličkom poremećaju koji uništava cijeli niz organskih sustava u organizmu, dakle dovodi do komplikacija poput srčanog i moždanog udara, oštećenja perifernih živaca, sljepoće te oštećenja bubrega. Ipak, najvažnije je šećernu bolest što ranije dijagnosticirati. Današnji odaziv je bio dobar. Obavili smo 30 do 40 mjerenja i vrijednosti su bile u normalnim granicama“, kazala je Draženović –  Govorko.

 

 

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik