U Metkoviću obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Autor: na 14. studenoga 2019.

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, danas je u organizaciji Crvenog križa Metković i Patronažne službe Doma zdravlja Metković, održana preventivna zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka.

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2018. bilo gotovo 304 tisuće osoba sa šećernom bolesti, a, budući da, prema ranijim istraživanjima, u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu,  procjenjuje da od dijabetesa zapravo boluje gotovo 500 tisuća osoba.

Zbog toga je cilj današnje akcije bio otkriti predispozicije za razvijanje ove bolesti.

„Ako netko ima dijabetes, a to ne zna, ili možda ima predispozicije za razvijanje dijabetesa, može mu se otkriti povišena vrijednost šećera u krvi i odmah ga šaljemo liječniku opće prakse. Rizici za razvijanje dijabetesa su najčešće genetski, ali može se razviti i zbog stresa i današnjeg načina života. Najčešći simptomi dijabetesa su pretjerano mokrenje, žeđ, glad, tresavica i zamućen vid. Malo tko će se odlučiti da ide kod liječnika, ali zato ovakve akcije provodimo više puta u godini tako da se na taj način može otkriti stanje kod pacijenta koji nije svjestan problema ako ga ima“, rekla je patronažna sestra Jelena Kadijević.

Osobama koje boluju od dijabetesa savjetuje se vođenje zdravog načina života.

„Najbolji savjet je promijeniti način života. Treba promijeniti prehranu, baviti se aktivnostima, redovito mjeriti razinu šećera u krvi i redovito odlaziti na kontrole kod svoga liječnika endokrinologa i liječnika opće prakse“, rekla je Kadijević.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik