U Metkoviću obilježen Svjetski dan hipertenzije – povišenog krvnog tlaka

Autor: na 17. svibnja 2018.

 

Danas se obilježava Svjetski dan hipertenzije – povišenog krvnog tlaka koji je najveći rizični faktor za razvoj moždanog i srčanog udara, bolesti bubrega te ostalih krvožilnih komplikacija.

Tim povodom je u Ljekarni Draženović održana edukacija građana te aktivnosti mjerenja krvnog tlaka.

„Izmjerili smo velikom broju ljudi tlak i naravno da na osnovu te jedne vrijednosti ne možemo sumnjati na postavljanje dijagnoze, ali kod određenog broja građana je izmjeren viši tlak. S njima smo dogovorili da će se tlak kontrolirati narednih nekoliko dana, nakon čega ćemo ih po potrebi uputiti liječniku te svakako savjetovati o promjeni životnih navika“, kazala je magistra farmacije, Martina Prusac.

Promjena životnih navika

Upravo su promjene životnih navika bile naglasak današnje edukacije, kojom su u ljekarni građanima željeli ukazati na načine prevencije i smanjivanja povišenog krvnog tlaka.

Prusac ističe kako je najvažnije promijeniti način prehrane te povećati fizičku aktivnost.

„Građanima smo stavljali naglasak na unos soli, zapravo, gdje prepoznati skrivene soli. To je većinom u pekarskim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, slanim grickalicama te slatkišima.  Također, danas imamo sjedilački način života i svako dodatno kretanje može doprinijeti našem zdravlju. Npr. umjesto korištenja lifta, možemo se penjati stepenicama ili na posao, umjesto automobilom, možemo ići pješice ili biciklom. To su mali koraci koji nam mogu mnogo pomoći“, kazala je Prusac.

Besplatno mjerenje krvnog tlaka u Ljekarnama Draženović je dostupno svakodnevno, a bit će posebno intenzivirano tijekom svibnja koji se obilježava kao mjesec mjerenja.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik