U Metkoviću obilježen Svjetski dan astme

Autor: na 2. svibnja 2018.

 

Povodom Svjetskog dana, ljekarnički tim ljekarne Draženović organizirao je u svojim ljekarnama u Metkoviću i Pločama savjetovanje za osobe koje boluju od ove kronične bolesti dišnih putova.

Astma uzrokuje probleme pri disanju, a manifestira se različitim stalnim i periodičkim simptomima među kojima su najčešći napadaji suhog kašlja, osjećaji nedostatka zraka te pritisak u prsnom košu.

Iako je u prošlosti imala i smrtonosne posljedice, napretkom liječenja, individualnim pristupom u terapiji, te razvojem lijekova, rezultati kod bolesnika ukazuju na smanjenje ograničenja u svakodnevnom životu.

Magistra farmacije Martina Prusac je istaknula kako je cilj obilježavanja Svjetskog dana astme edukacija bolesnika na važnost pravilne primjene terapije.

„Čak 88% naših pacijenata ne primjenjuje svoju terapiju pravilno. Terapija kod astme je specifična jer pacijenti da bi primijenili svoj lijek moraju znati točnu tehniku kako taj lijek iz jednog uređaja dovesti u pluća. To nekim pacijentima predstavlja problem i zbog toga smo danas veliki naglasak stavili upravo na pravilnu inhalacijsku tehniku da bi pacijenti doveli lijek tamo gdje on treba djelovati“, kazala je Prusac.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana astme, liječnički tim Specijalističke pulmološke ordinacije dr. Darke Volarević danas je provodio i spirometriju.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik