U Metkoviću 62 oboljelih od gripe

Autor: na 5. siječnja 2017.

 

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je zabilježeno ukupno 170 prijava oboljelih od gripe, od čega ih je na području Metkovića 62.

Voditelj županijske službe za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić ističe kako je drastično povećanje broja oboljelih na ovom području, pokazatelj dolaska epidemije gripe koja bi mogla potrajati sve do Uskrsa.

„Prvi slučajevi gripe zabilježeni su prije tri tjedna upravo u okolici Metkovića. Međutim, ukoliko usporedimo da smo u prva tri tjedna na području cijele Županije imali samo 60-ak slučajeva, može se reći da je epidemija stigla prošli tjedan“, kazao je Ljubić te dodao da se broj oboljelih može i utrostručiti jer se mnogi ne evidentiraju kod liječnika.

Moguće i komplikacije

Najveći broj oboljelih je u dobi od 20-29 godina, a iako je zasad evidentirano samo jedno dijete s gripom, taj bi se broj mogao povećati sa završetkom školskih praznika i početkom drugog polugodišta.

Simptomi ove zarazne bolesti su povišena temperatura, osjećaj iscrpljenosti, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja i kašalj, a Ljubić naglašava kako je za potpuno ozdravljenje potrebno pridržavati se liječničkih savjeta.

„Gripa u prosjeku traje 7 dana i ne zahtjeva posjet liječniku ukoliko temperatura ne traje duže od četiri dana. Potrebno je mirovati, piti tekućinu i vitamine te provjetravati prostorije u kojima se osoba nalazi. Ipak, gripu ne treba olako shvaćati, a često može dovesti do komplikacija među kojima je i upala pluća“, kazao je Ljubić.

Epidemija visokog intenziteta

Ove je godine Zavod za javno zdravstvo dubrovačko-neretvanske županije zaprimio 5520 doza cjepiva protiv gripe, a iako je za stvaranje imuniteta potrebno dva tjedna, cijepljenje je još uvijek moguće.

„Liječnicima u Metkoviću i Opuzenu je podijeljeno 1300 doza cjepiva. Ove se godine na cijepljenje odlučio veći broj ljudi, međutim, obiteljski liječnici su nam potvrdili kako doza još uvijek ima“, istaknuo je Ljubić.

Podsjetimo, Hrvatsku je ove godine pogodila epidemija gripe visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a s ciljem prevencije oboljenja i sprječavanja širenja virusa liječnici preporučuju aktivno kretanje, više tekućine, pridržavanje općih higijenskih navika te izbjegavanje masovnih okupljanja i dužeg boravka u zatvorenom prostoru.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik