U Dubrovniku potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom

Autor: na 20. ožujka 2020.

 

U Dubrovniku je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o građaninu 1955. godišta koji je prije dva dana stigao u Grad iz Bugarske gdje je bio na skijanju.

Po hospitalizaciji odmah je stavljen u izolaciju. Drugi je to oboljeli od COVID-19 na našem području, a oba pacijenta su za sada stabilno.

Podsjetimo, u Dubrovniku je ovog četvrtka potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Zaražena je 54-godišnja zaposlenica Zračne luke Dubrovnik, koja je, prema jučerašnjim informacijama bila dobro. U Hrvatskoj je ukupno 113 zaraženih. Iz OB Dubrovnik na testiranje na koronavirus poslano je do sada ukupno 48 uzoraka, testirani su i zaposlenici bolnice te se 18 nalaza pokazalo negativnima. Uskoro očekuju se i preostali.

-Imamo jednu novu zaraženu osobu, ali su zato drugi uzorci koje smo do sada poslali negativni. To je dobar znak. Epidemiološku situaciju za sada držimo dobrom, građani i gospodarstvenici ponašaju se većinom odgovorno, imali smo vrlo malo iznimaka od takvog ponašanja. Naša Vlada bori se s ovom pandemijom tako što želi sačuvati svaki život. Mi se toj borbi s velikim zadovoljstvom i motiviranošću pridružujemo i to očekujemo od naših sugrađana. Još jednom pozivam sve na odgovorno ponašanje, posebno one koji su u samoizolaciji i koji rade. Uvjereni smo da ovu krizu možemo prevladati samo odgovornošću i uz pomoć struke. Pobjedit ćemo je samo je pitanje s koliko štete. Želimo da bude što manje žrtava – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naglasio je kako je ukupno iz Opće bolnice Dubrovnik na testiranje upućeno 48 uzoraka. Dodao je kako je za sada 18 uzoraka negativno, a za ostalih 14 se čeka nalaz tijekom dana.

-Što se tiče nepoštivanja rješenja o samoizolaciji, imali smo 30 prijava, a nažalost u tri slučaja se pokazalo da naši sugrađani doista ne poštuju propisane mjere. Još jednom apeliramo na sve koji imaju rješenje o samoizolaciji da se pridržavaju mjera i da sugrađani ostanu doma – istaknuo je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako su oba dubrovačka pacijenta s koronavirusom u dobrom općem stanju te da se nalaze u izolaciji na Zaraznom odjelu. Muškarac koji je novozaraženi primljen je u bolnicu tijekom jučerašnjeg dana.

-Danas očekujemo slanje još 10 uzoraka od toga je dvoje pacijenata trenutno u obradi. Bit će testirano i sedam djelatnika Zračne luke Dubrovnik. Molimo građane da se pridržavaju odredbi o zabrani posjeta i kretanja po bolnici. Također, objekt D u bolnici je potpuno blokiran te mu se može pristupiti samo izvana. Ispred bolnice postavili smo polumontažni objekt gdje ćemo vršiti probir pacijenata s bilo kakvim respiratornim problemima – rekao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić naglasio je kako su obradili sve kontakte oboljelog muškarca te se radi o jednoj obitelji.

-Koristim prigodu apelirati na sve stanovnike: najbitnije je da ljudi shvate da je svaki pojedinac bitan te da može spriječiti širenje bolesti. Tako ćemo se puno lakše nositi s epidemijom. Svatko tko krši odluke, širi bolet dalje. Držite se socijalne distance, ne izlazite vani bez potrebe. Što manje komunicirajte s drugima, održavajte respiratornu higijenu i perite ruke. U slučaju bilo kakvih zdravstvenih, posebno respiratornih problema, kontaktirajte liječnike telefonom – apelirao je Lakić.

IZVOR: dulist

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik