U dubrovačkoj bolnici započela serološka testiranja

Autor: na 8. svibnja 2020.

 

U dubrovačkoj bolnici od danas se može saznati tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno je li razvio antitijela, piše Dubrovački dnevnik.

Riječ je o brzom i preciznom serološkom testiranju na antitijela koja se razviju nakon preboljele bolesti COVID-19, a ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić pojasnio je kako će ovaj tjedan biti testirani svi djelatnici bolnice što ovu zdravstvenu ustanovu čini jedinu u  Hrvatskoj koja će u potpunosti serološki testirati svoje osoblje.

„Pratili smo situaciju oko seroloških testova u svijetu i čim su bili dostupni na tržištu nabavili smo ih. Od utorka radimo validaciju sustava, a u ova dva nada napravit ćemo 500 uzoraka, a ostatak ide kroz idući tjedan pa ćemo vidjeti kako stoji naša ustanova i tko je razvio prirodnu imunost. Bolnica je imala nekoliko pozitivnih slučajeva, osoblje se kretalo među pacijentima,  radili su u rotirajućim smjenama, ali kretali su se po gradu i županiji tako da su u nekom trenutku mogli doći u kontakt s virusom COVID-19 pa ćemo na ovaj način provjeriti kakvo je točno stanje“,  kazao je ravnatelj Marijo Bekić pojasnivši kad će se građani moći testirati.

„To će biti dragovoljno i svi koji žele moći će od idućeg tjedna doći bez ikakvih problema jer smo nabavili dovoljan broj testova. Sad su nam prioritet zdravstveni djelatnici, a oni koji misle da će imati neku korist od ovoga u svakodnevnom životu također mogu doći, nema razloga da se ne testiraju“, naznačio je ravnatelj Bekić.

Voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku specijalistica medicinske biokemije Antonija Perović pojasnila je što je zapravo serologija. Prema njezinim riječima to je određivanje antitijela na neki antigen, u ovom slučaju koronavirus.

„To je obrana koju stvara ljudski organizam kako bi ga štitila od ponovnog susreta s tim virusom. U ovom slučaju ne zna se koliko će antitijela biti u krvi, hoće li biti trajna i koliko će biti zaštita, o svemu tome će znanost dati konačan sud“, istaknula je Perović pojasnivši kako se provodi testiranje u OB Dubrovnik. Naime, prije samog testiranja obavljala se verifikacija što je inače pravilo u laboratorijima kada se uvodi novi test.

„Kroz ta dva dana ispitivali smo pouzdanost testova kroz rezultate kod pacijenata kojima je COVID-19 potvrđen PCR metodom, a uz to smo ispitivali i određeni broj djelatnika za koje smo očekivali negativan rezultat jer oni nisu imali simptome i nisu bili u kontaktu s pacijentima, to su uglavnom bili djelatnici tehničke službe i laboratorija. Kod svih onih koji nisu imali simptome za sad smo dobili negativne rezultate antitijela na COVID-19“. naglasila je Perović dodavši kako je od danas krenulo prikupljanje krvi za ostale djelatnike bolnice.

U subotu stiže još jedna pošiljka reagensa, dodala je Perović, inače druga imunokemijska metoda pa će to biti prilika za provjeru rezultata.

„Vjerujem da ćemo do kraja idućeg tjedna odraditi 800 djelatnika naše ustanove što su gotovo svi djelatnici koji rade zadnjih šest mjeseci“, naznačila je voditeljica Odjela za biokemijsku laboratorijsku dijagnostiku. Perović je govorila o pouzdanosti testova.

„Teško je o tome pouzdano reći jer oni su jako brzo izašli na tržište i to se vidi po papirima koji dolaze uz testove koliko stvari na njima nije ispitano pa su i sami proizvođači oprezni i traže određene procedure. No, mislim da nije samo stvar u tome koliko je test specifičan ili osjetljiv nego je važno koliko će ljudi koji su preboljeli bolest u blažem obliku razviti antitijela i koliko možda neki asimptomatski slučajevi neće razviti antitijela“, kazala je Perović dodavši kako se o ovom virusu premalo zna.

„Svi se trudimo dati dio svog znanja u tehnologiji, epidemiologiji i infektologiji da nekako što prije riješimo ovaj problema s COVID-19“, zaključila je voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku specijalistica medicinske biokemije Antonija Perović.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik