U Dubrovačko- neretvanskoj županiji 31 osoba pozitivna na koronavirus

Autor: na 28. ožujka 2020.

 

“Imamo od jučer pet novih osoba pozitivnih na koronavirus, dakle od 24 uzorka pet je pozitivno. Ukupno imamo 31 pozitivnu osobu dosad, od čega je jedna osoba izliječena. Prema mišljenju stručnjaka, situacija je stabilna što je dobro i smatramo da je to rezultat kvalitetnog, odgovornog ponašanja sugrađana,” izjavio je župan Nikola Dobroslavić na jutrošnjoj konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera. Dobroslavić je još jednom apelirao na građane da ostaju doma.

“Dosad smo prema Zagrebu uputili 203 uzorka, a tijekom današnjeg dana očekujemo rezultate za 14 uzoraka. U karanteni su četiri osobe, a u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Što se tiče novih mjera Nacionalnog stožera oko rada tržnica, ni Grad ni Vela Luka koje imaju takve objekte u sklopu tržnica neće ponovno otvarati te objekte, jedino u Metkoviću radi jedna takva mesnica koja se treba pridržavati svih mjera i uputa,” kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo govoreći o konkretnijim brojkama.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je nešto više o oboljelima.

“U ovom trenutku imamo 10 hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus. Nijedan pacijent nije na respiratoru,” izjavio je Bekić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić je kazao kako je najveći broj oboljelih vezan uz Zračnu Luku Dubrovnik te kako su za četiri osobe pronađene epidemiološke veze dok se za petu još radi na podatku kako se zarazila.

“Od petero novooboljelih, troje je iz jedne obitelji u kojoj je već bilo oboljelih i to je jedna zatvorena priča. Četvrti je kontakt već poznate oboljele osobe. Za petog novooboljelog još uvijek tražimo mogući izvor zaraze. Od ukupnog broja zaraženih, 17 osoba je ženskog spola, 14 muškog, prosječna dob oboljelih je 50 godina, a najveći broj oboljelih je vezan uz Zračnu luku Dubrovnik u Konavlima,” kazao je Lakić.

“U posljednjih 48 sati nismo imali kršenje sampoizolacije, a preko vikenda ćemo nadzirati posebno one koji su pozitivni na koronu, a nisu na bolničkom liječenju. Također, preporuka je nacionalnog stožera da se zabrane propusnice prema otocima kako se ne bi širila zaraza s kopna,” izjavio je načelnik PU DN Ivan Pavličević.

“Dobili smo određeni broj briseva i imat ćemo dovoljno briseva,” kazao je Lakić, odgovarajući na pitanje novinara o brisevima. Na pitanje koje službe brinu o osobama koje su u samoizolaciji, Lakić je kazao da sami to organiziraju i da se može kontaktirati i Civilna zaštita oko dostave potrepština.

“Nama se nitko nije javio da nema takve mogućnosti, ako se javi, bit će mu osigurane,” odgovorio je Lakić.

“Istovaruju se trenutno kreveti u Studentski dom, on će biti spreman za prihvat bolesnika. Jedno krilo je za one koji imaju potvrđenu infekciju, a drugo krilo za one koji ne mogu doma provoditi samoizolaciju,” odgovorio je Cebalo na pitanje oko Studentskog doma.

“Osoba se otpušta doma kad se u roku od 48 sati pokažu dva negativna testa na Covid 19. Osobi koja je otpuštena smo odredili samoizolaciju. Također, tri zadnja dana osoba mora biti bez simptoma,” izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić odgovarajući na pitanja novinara.

 

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik