U DNŽ trenutno nema osoba koje su u obradi zbog sumnje na koronavirus

Autor: na 12. ožujka 2020.

 

Županijski stožer za civilnu zaštitu poslao je priopćenje u kojem ističu da trenutno u županiji nema osoba koje su u obradi zbog sumnje na koronavirus.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije od početka provođenja mjera protiv suzbijanja koronavirusa izdano je ukupno 340 rješenja o zdravstvenom  nadzoru. Riješeno je njih 130 dok se nad ostalima provode mjere zdravstvenog nadzora.

Cilj mjera koje su na snazi je smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa, a vezane su za međunarodni promet ljudi i odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz područja žarišta epidemije, bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svo oni koji dolaze iz Kine, Japana, Hong Konga, Singapura i Južne Koreje dobit će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana. Građanima se preporučuje i da odgode putovanja koja nisu nužna u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, a svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde i prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo.

Iz Stožera ističu kako je prevencija bolesti ključna zbog čega je potrebno pridržavati se mjera Zavoda za Javno zdravstvo koji savjetuje što češće pranje ruku, prakticiranje respiratorne higijene, održavanje razdaljine kod kontakta s drugim osobama, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, izbjegavanje konzumiranja sirovih i termički nedovoljno obrađenih namirnica životinjskog porijekla te prakticiranje higijenskim mjera nakon kontakta sa životinjama te životinjskim proizvodima.

Simptomi koronavirusa su kašalj, temperatura, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje i drhtavica. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje su boravile unutar 14 dana u navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik