U delti Neretve prebrojeno više od sedam tisuća ptica

Autor: na 15. siječnja 2020.

Volonteri ornitološkog društva Brkata sjenica iz Metkovića obavili su zimsko prebrojavanje ptica vodarica slatkovodnih i morskih staništa delte Neretve.

Prebrojavanje je obavljeno proteklog vikenda na širem području delte Neretve, a ukupno je opaženo između 7000 i 8000 tisuća ptica. Točni podaci će se znati nakon obrade terenskih podataka.

Prebrojeno je i više od 40 vrsta vodarica i grabljivica. Najviše ptica pripada dvjema vrstama galebova, a zatim je tu sedam vrsta patki. Među zanimljivijim uočenim pticama je riječni galeb koji je krajem 2018. prstenovan u Zagrebu, kao i jato od 130 žutokljunih galica snimljenih iznad Rujnice i koje se uglavnom uoče na višim planinama.

Prebrojavanje ptica vrši se tijekom siječnja diljem Europe jer je tada većina ptica vodarica na svojim zimovalištima te se na taj način dobivaju podaci o brojnosti i rasprostranjenosti pojedinih vrsta ptica. Prikupljeni podaci šalju se koordinatoru u Hrvatskoj koji ih, pak, šalje koordinatoru za Europu, a zahvaljujući njima, mogu se poduzeti i moguće mjere u zaštiti ptica.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik