U Arheološkom muzeju Narona u petak otvorenje izložbe o rimskim naušnicama

Autor: na 12. veljače 2020.

Povodom obilježavanja 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu, u Arheološkom muzeju Narona će se u petak, 14. veljače, u 17 sati otvoriti gostujuća izložba „Aurum Salonitanum – rimske naušnice iz Arheološkog muzeja u Splitu“.

U izložbi će biti predstavljeno 90 zlatnih naušnica, od jednostavnih do luksuznih primjeraka ukrašenih biserima, dragim i poludragim kamenjem te staklenom pastom, koje potječu iz Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije. Najveći broj naušnica je iz razdoblja od 1. do 4. st., no, pojedini primjerci nakita datiraju i do 6. stoljeća. Luksuzniji primjerci naušnica ističu se ljepotom i kvalitetom izrade poput para naušnica u obliku cvijeta, ukrašenih biserima koje je u 3. st. nosila mlada Salonitanka Atija Valerija.

Tijekom gostovanja izložbe u Arheološkom muzeju Narona, osim salonitanskih naušnica, but će izložena i fino izrađena naronitanska zlatna naušnica s biserima, koja se čuva u Arheološkom muzeju u Splitu. Fino izrađena naušnica tipa a baretta je za muzejski fundus otkupljena 1882. godine. Slični primjerci pronalaze se na širem prostoru Rimskog Carstva i datiraju se u razdoblje od 1. do 3. st.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autorica izložbe je Ema Višić-Ljubić, a autori likovnog postava su Ika Prpa Stojanac i Igor Čaljkušić.

Izložba će biti otvorena do 14. travnja.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik