Tehnologija za savladavanje komunikacijskih teškoća

Autor: na 15. svibnja 2017.

 

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj, u Metkoviću je održano predavanje na temu „Asistivna tehnologija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom“.

Predavanje je održao dr. sc. Miroslav Vrankić, informatičar i profesor na riječkom Tehničkom fakultetom.

Vrankić, koji je ujedno i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske za 2017. godinu, okupljenima je predstavio različita pomagala koja pomažu pri savladavanju komunikacijskih poteškoća.

„Okupljenima sam prezentirao veliki broj pomagala, počevši od Servusa za upravljanje domom pomoću govora, namijenjen osobama koje ne mogu koristiti svoje ruke. Pored toga, prezentirao sam im Tobii komunikator koji omogućava da osoba koja ne može govoriti te koja ima neke od najtežih oblika invaliditeta, komunicira pogledom. Dakle osoba gleda dio ekrana koji želi pogledati i time se izgovara ono što je u tom dijelu ekrana označeno. Od ostale asistivne tehnologije prezentirao sam im i prilagođene igračke te glazbene instrumente“, kazao je Vrankić.

Danijela Raič, iz Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj, istaknula je kako će udruga u nekom od sljedećih projekata aplicirati za sredstva namijenjena kupnji komunikatora.

„U Metkoviću ima veliki broj djece kojima bi ovi komunikatori pomogli. Profesor Vrankić je na predavanju istaknuo kako se oni mogu i iznajmiti, a ukoliko netko želi više informacija, može se javiti nama u Udrugu. Također, mi iz Udruge planiramo, na nekom od natječaja aplicirati za sredstva koja će bit namijenjena za kupnju jednog od komunikatora“, kazala je Raič.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik