Svjetski dan socijalnog rada u Centru za socijalnu skrb Metković

Autor: na 19. ožujka 2019.

Centar za socijalnu skrb Metković danas je, povodom Svjetskog dana socijalnog rada, simbolično otvorio svoja vrata.

Druženjem i razgovorom s predstavnicima ustanova, udruga, institucija, te županom Nikolom Dobroslavićem, zamjenicom župana Žaklinom Marević i gradonačelnikom Milanom, djelatnici centra su ukazali na profesiju socijalnih radnika i njihovu ulogu u borbi protiv društvenih i ekonomskih problema.

Dan socijalnog rada obilježava se svakog trećeg utorka u ožujku, a ove godine pod motom „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“ naglasak je i na međuresornoj suradnji.

„Pozvali smo sve naše suradnike s kojima gotovo svakodnevno surađujemo, Caritas i Crveni križ. Surađujemo sa školama, policijom, domom zdravlja, liječnicima, pedijatrima, s vrtićima i možemo se pohvaliti da je ta naša suradnja jako dobra i sve bolja i bolja. Želim spomenuti i izvanrednu suradnju s našim udrugama. To su Udruga Prijatelj i Socijalna zadruga Prijateljica za osobe s invaliditetom, Udruga Leptirići za djecu s teškoćama i cerebralnom paralizom, Udruga Otac Ante Gabrić s dnevnim boravkom i pomoći u kući, koju provodi i Udruga Dobra. Nama je kao centru puno lakše kad u zajednici postoje udruge koje su pružatelj ovih usluga“, rekao je Vatroslav Vugdelija, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Metković.

Centar samostalno djeluje od 1998. godine, a sa 12 zaposlenih građanima s područja Metkovića, Opuzena, Kule Norinska, Zažablja, Pojezerja i Slivno, pružaju socijalnu, pravnu i psihološku pomoć

„Što se tiče mjera koji korisnici koriste, imamo oko 240 korisnika zajamčenih minimalnih naknada, preko 200 osobne invalidnine, zatim 545 doplataka za pomoć i njegu, preko 50 statusa roditelj – njegovatelj. Tu je klub Sigura za liječenje ovisnika o kocki koji kvalitetno radi, ali u kojem su potrebni dodatni stručnjaci, te Klub za liječenje ovisnosti o alkoholu Sidro i nedostaje nam jedino savjetovalište i vidjet ćemo hoće li izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi biti osnovani obiteljski centri i nastojat ćemo da tu stručnjaci dolaze bar jedan dan u tjednu jer imamo potrebu za njihovim uslugama“, rekao je Vugdjelija.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik