Svjetski dan astme

Autor: na 2. svibnja 2017.

 

Povodom Svjetskog dana, ljekarnički tim ljekarne Draženović organizirao je u svojim ljekarnama u Metkoviću i Pločama javnozdravstvenu akciju „Kako pravilno inhalirati“.

Astma je kronična bolest dišnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju, a manifestira se različitim stalnim i periodičkim simptomima među kojima su najčešći, napadaji suhog kašlja, osjećaji nedostatka zraka te pritisak u prsnom košu.

Iako je astma u prošlosti imala i smrtonosne posljedice, napretkom liječenja, individualnim pristupom u terapiji, te razvojem lijekova, rezultati kod bolesnika ukazuju na smanjenje ograničenja u svakodnevnom životu.

Pravilna primjena terapije

Magistra farmacije Darka Draženović- Govorko je istaknula kako je cilj ovakvih akcija educirati bolesnike te poticati ih da se pridržavaju zadane terapije, a sve  s ciljem bolje kvalitete njihova života.

„Inhalacijski lijekovi su smješteni u uređaje koje treba znati koristiti što je ljudima često izrazito teško, a posebice starijima. Način primjene je nešto što je potrebno uvježbati, savladati i o tome se educirati, kako bi terapija djelovala i kako bi pacijent osjećao korist od lijeka koji primjenjuje“, kazala je Draženović- Govorko.

O važnosti pravilne primjene terapije svjesna je i Danica Filić, koja je astmatičarka već 7 godina.

„Teško se nositi sa astmom. Teško dišem i brzo se umaram u najobičnijim aktivnostima,  što je najgore od svega. Od početka sam svjesna da se trebam pridržavati uputa liječnika. Zdravlje je najvažnije i uvijek se moramo odazivati ovakvim akcijama, jer katkad smo uvjereni da se s nečim dobro nosimo, a to zapravo nije tako“, istaknula je Danica.

Svjetski dan astme obilježava se svakog prvog utorka u svibnju, u organizaciji Globalne inicijative za astmu.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik