Svečanim unošenjem relikvije proslavljen blagdan sv. Nikole

Autor: na 6. prosinca 2019.

Danas se obilježava blagdan svetog Nikole, zaštitnika desne strane Grada Metkovića. U sklopu obilježavanja ovog blagdana, održan je centralni dio proslave 50 godina od osnivanja Župe svetog Nikole biskupa.

Svečanu svetu misu s obredom unošenja relikvije svetog Nikole biskupa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a poslije svete mise, održan je i obred čašćenja relikvije svetog Nikole biskupa.

„U talijanskom Bariju nalazi se grob svetog Nikole i iz suhih kostiju svetog Nikole teče jedna svijetla kruta tekućina, koju Talijani u Barskoj nadbiskupiji nazivaju sveta mana. Ovo se smatra relikvijom prvog stupnja, zbog toga što teče upravo iz svečevih kostiju. Proces dobivanja relikvije sv. Nikole biskupa trajao je pune dvije godine i bit će trajno položene u crkvi sa strane gdje se napravio prigodni oltar sv. Nikole. Tu će tako biti jedan uistinu trajni znak prisutnosti našeg nebeskog zaštitnika gdje će moći dolaziti svi hodočasnici, kao i naši župljani, koji će se uvijek moći pomoliti svom nebeskom zaštitniku“, rekao je don Davor Bilandžić, župnik župe svetog Nikole biskupa.

Također, u sklopu obilježavnja pedesete obljetnice osnutka Župe, sinoć je održana svečana akademija u kojoj su nastupili svi župni zborovi i mandolinski orkestar pod ravnanjem časne sestre Marijane Cvitanović, a prigodnim govorima prisutnima su se obratili župnik don Davor Bilandžić, zamjenica župana DNŽ Žaklina Marević i gradonačelnik Dalibor Milan. Na svečanosti su, uz brojne župljane, bili prisutni i svi župnici neretvanskog dekanata.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik