Svečana akademija za 25. obljetnicu ustroja 116. Brigade HV-a

Autor: na 26. studenoga 2016.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice ustroja 116. Brigade Hrvatske vojske, u Gradskom kulturnom središtu Metković održana je svečana akademija, na kojoj su nazočili brojni uzvanici iz javnog, društvenog i političkog života.

Prvi zapovjednik 116. Brigade HV-a general Nedjeljko Obradović govorio je o ustroju i ratnom putu brigade. Govoreći o zadanim i ostvarenim ciljevima na ratnom putu brigade, Obradović je istaknuo: „Prva faza bila je usporiti neprijatelja, zatim zaustaviti ga i na kraju preuzeti inicijativu i otjerati ga što smo i postigli“, te dodao da je brigada odigrala veliku ulogu i s time što je do kraja rata držale osvojene crte bojišnice.

Tijekom programa u videoprojekciji prikazan je Ratni put 116. Brigade, a u predvorju Gradskog kulturnog središta izloženo je naoružanje koje su pripadnici brigade koristili te fotografije s bojišta.

U sastavu 116. brigadu HV- a, koja je tijekom ratnih godina bila neizostavan dio hrvatskih snaga Južnog bojišta, bile su 1. bojna Metković, 2. bojna Opuzen, 3. bojna Ploče, 4. bojna Otrići-Nova Sela i stolačka bojna. Kroz ovu brigadu prošlo je ukupno 6409 branitelja, od kojih je 65 poginulo.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su klapa HRM Sveti Juraj, klapa sv. Nikola i Zoran Bebić- Beba koji je otpjevao himnu 116. Brigade.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik