Sve dobrobiti krastavaca

Autor: na 6. lipnja 2017.

 

Sezona je krastavaca, a mi donosimo dovoljno dobrih razloga da ih počnete jesti što više – osvježava i rehidrira za vrijeme vrućina, daje energiju i eliminira toksine.

Krastavac potječe iz Azije gdje su ga pili kao osvježavajući sok tijekom vrućih ljetnih dana. Ondje se uzgajao već 5000 g. pr. Kr. a srodnici su mu tikva i lubenica. Smatra se da mu je podrijetlo Indija iz koje se prenio u Grčku i Italiju, a kasnije i u Kinu. Ljekovita su svojstva krastavca bila poznata liječnicima još u doba Starog Egipta. Veliki udio vode čini krastavac odličnim diuretikom, učinkovito uklanja nakupljene toksine, potiče rad bubrega i žuči. U kombinaciji s dijetalnim vlaknima koje i sam sadrži potiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih tvari. Mineralni je sastav krastavca zanimljiv iako je količina nešto skromnija. Kalij kojeg ima najviše od svih minerala potiče fleksibilnost mišića i pomaže u reguliranju krvnog tlaka.

Višestruka korist

Minerali i vitamini koje sadrži krastavac važni su za budnost i jasnoću uma. Dakle, umjesto da ujutro pijete nezdravu kavu možete pojesti jedan krastavac, učinak će biti isti.

Poznato je da je svježi krastavac apsolutni predvodnik kada je u pitanju zdravlje kože. Krastavac je vrlo efikasan za kožu kao umirujuće sredstvo za opekotine i druge probleme kože, svrab iritacije ali i alergije. Krastavac je sastavni dio maski za lice a razlog tomu je što on pomaže smanjiti natečenost i pomaže koži pri zatezanju što rezultira mladenačkim izgledom. Krastavci sadrže silicij i sumpor, a to su  minerali koji utječu na rast, te čvrstoću kose.

Sok od krastavca je i prirodni zaštitnik od uboda komaraca i insekata, i to je nešto što jako malo ljudi zna. Dakle, umjesto kupnje kemijskih proizvoda koji sadrže razne toksine, možete sok od krastavca namazati na kožu i izbjeći iritirajuće uboda insekata.

Krastavci ne samo da osvježavaju i hidratiziraju tijelo, oni i obnavljaju organizam i nadopunjuju tijelo vitaminima koje gubimo tijekom dana. Zbog svoje izuzetno niske kalorijske vrijednosti odličan je i za dijetu, jer ga možete jesti u velikim količinama bez grižnje savjesti.

Zbog visokog postotka magnezija, vlakana i kalija krastavci su od velike pomoći u liječenju onih ljudi koji boluju od dijabetesa, ali služe i kao odlična prevencija artritisu i upali zglobova. Jedenje krastavaca može pomoći smanjenju upala i boli u zglobovima, isto kao i mazanje soka od krastavca po zglobovima.

Iskoristite sve dobrobiti krastavaca, jer sada mu je sezona.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik