Stožer civilne zaštite Grada Metkovića donio nove preporuke za građane

Autor: na 16. ožujka 2020.

 

Stožer civilne zaštite Grada Metkovića danas je u prostorijama Ustanove za kulturu i sport Metković održao sjednicu, na kojoj je bio nazočan i gradonačelnik Dalibor Milan.

Na sjednici su se prokomentirale mjere koje su već donesene, te se raspravljalo o situaciji u vezi s epidemijom novog koronavirusa – COVID 19. Raspravilo se i razmotrilo niz novih preporuka koje su sažete u sljedeće zaključke:

 

  1. Preporučuje se da na posljednjim ispraćajima pokojnika na gradskim grobljima prisustvuju samo članovi uže ožalošćene obitelji pokojnika.
  2. Ugostiteljski objekti i noći klubovi trebaju poštovati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezano za higijenske standarde i brojku do 100 osoba na takvim mjestima uključujući zaposlenike.
  3. Sportska infrastruktura o kojoj skrbi Grad Metković putem Ustanove za kulturu i sport (nogometni tereni, teniski tereni, boćarski dom, pomoćna igrališta) do daljnjega je zatvorena za korištenje i na istima ne mogu biti održavani nikakvi oblici treniranja i igranja.
  4. Preporučuje se građanima da prate svakodnevno situacije oko prelaska državne granice sa Bosnom i Hercegovinom, te da svoje aktivnosti prilagode aktualnom režimu na graničnim prijelazima. U ovom trenutku granični prijelazi za pogranični promet nisu otvoreni, odnosno pogranične propusnice ne vrijede. Ulazak hrvatskih državljana u BiH je moguć na graničnim prijelazima Gabela Polje, Doljani i Nova Sela. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u BiH – popunjavaju upitnik i ukoliko nemaju simptoma mogu ući u BiH. Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH – na ulasku u BiH dobivaju rješenje o samoizolaciji. U BiH se može ući samo uz putovnicu, a ne osobnu iskaznicu kao što je do sada bio slučaj.

Podsjećamo na donesene mjere i odluke o kojima je javnost već obaviještena:

Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine se uz obustavu rada škola, obustavio na dva tjedna i rad dječjih vrtića na području grada Metkovića kao i područnih vrtića u Vidu i Otrić Seocima (kojima je osnivač Grad Metković). Za one roditelje koji ne mogu osigurati čuvanje djece, omogućit će se dežurstvo u vrtićima. Upute o dežurstvima roditelji su dobili  od zaposlenika ustanove u ponedjeljak 16. ožujka 2020. godine. Grad Metković apelira roditeljima da, ukoliko ne postoji nužna potreba da naredna dva tjedna djecu ne vode u vrtiće. Tijekom razdoblja trajanja ove  Odluke, roditelji čija djeca ne budu pohađali vrtić biti će oslobođeni plaćanja mjesečne subvencije za program predškolskog odgoja.

Na području grada Metkovića zabranjeno je pravnim i /ili fizičkim osobama organiziranje bilo kakvih sportskih, zabavnih, kulturnih i/ili rekreativnih i manifestacija i javnih skupova.

Preporučeno je svim ostalim ustanovama predškolskog odgoja kojima nije osnivač Grad Metković, kao i svim obrtima za čuvanje djece na području grada Metkovića, da privremeno obustave rad u navedenom razdoblju.

Preporučeno je da se svim privatnim ustanovama za obrazovanje da svoje aktivnosti u razdoblju od naredna dva tjedna prilagode odlukama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Gradska uprava, kao i ostale gradske ustanove i trgovačka društva kojima je osnivač Grad Metković, prestaju raditi sa strankama od ponedjeljka 16. ožujka naredna dva tjedna. Za sva pitanja i informacije, građani se i dalje mogu obraćati djelatnicima putem e-maila ili telefona. Svi kontakti s brojevima telefona i e-mail adrese nalaze se na web stranicama Grada Metkovića www.grad-metkovic.hr.

Sukladno prethodnoj točki Grad Metković privremeno je obustavljeno i zaprimanje zahtjeva po Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti za ulaganja u poljoprivredi na području Grada Metkovića u 2020. godini, počevši od 16. ožujka do 29. ožujka 2020. godine.

Upućujemo sve javne institucije, u kojima će postojati dežurstva, da na ulaze stave dezinfekcijska sredstva te da se pridržavaju mjera prevencije. Pozivamo i sve gospodarstvenike i obrtnike da bilo kakva okupljanja ili događanja svedu na minimum.

Stožer civilne zaštite Grada Metkovića poziva još jednom, sve građane na odgovorno ponašanje sukladno uputama nadležnih tijela, a organizatore skupova i svih drugih događanja na striktno pridržavanje i praćenje preporuka.

O novim mjerama, uputama i odlukama javnost će biti pravovremeno obavještena.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik