• Nekategorizirano

Što sa poljoprivredom?

Autor: na 12. veljače 2016.

U Hrvatskoj se često raspravlja o potrebi aktiviranja svih resursa  u poljoprivredi kako bi se zaustavio ili umanjio nevjerojatno velik uvoz hrane koji se mjeri u milijardama  Eura.

Svaka hrvatska regija pa tako i neretvanska mikroregija ima svoje projekte i planove. Nažalost, previše je prepreka do dobrih rezultata  pa bi upravo zbog toga agrarnoj politici trebalo pristupati na daleko kvalitetniji i odgovorniji način.

Godinama se na području doline Neretve govori o potrebi završetka sustava za odvodnju i navodnjavanje kako bi se poljoprivrednicima omogućilo ne samo planiranje proizvodnje nego i stalna mogućnost navodnjavanja u sušnim razdobljima. Ti sustavi, nažalost, još nisu završeni pa bi bilo dobro da odgovorni u cijeloj državi kažu i zašto ?

Nije nepoznata činjenica da se u dolini Neretve od potencijalno obradivih 19 tisuća hektara, obrađuje samo devet tisuća hektara ! To znači da se količina obradivog zemljišta vrlo sporo uvećava, a to opet znači da ne raste ni proizvodnja.

Poseban problem u neretvanskom agraru predstavlja činjenica da su se zakoni o raspolaganju državnim zemljištem često mijenjali. To je izazivalo nesigurnost kod pravih poljoprivrednika koji zbog neriješenih zemljišnih odnosa nisu mogli participirati u dobivanju subvencija.

Stoga su i danas u tijeku brojni sudski sporovi a bez njihova rješavanja te donošenja jasnog i prepoznatljivog zakona nema niti sigurnosti niti napretka.

Najnoviji je problem slanost zemljišta uzvodno od ušća Neretve koji se može riješiti cjelovitom analizom stanja i pribavljanjem sredstava za saniranje takvog stanja.

Tom ozbiljnom problemu doprinose Donji i Gornji horizonti u susjednoj Bosni i Hercegovini zbog čega  vode sliva rijeke Neretve teku prema slivu rijeke Trebišnjice.

Usitnjenost neretvanskih i brdsko-planinskih posjeda predstavlja također ozbiljnu prepreku u okrupnjavanju parcela za intenzivnu proizvodnju, pa ne čude najave nove komasacije u cijeloj zemlji.

Na području općine Pojezerje mora se izvršiti hidromelioracija kako bi se zemljište u krškim poljima Jezero i Jezerac moglo koristiti tijekom cijele godine.

Neretvani vjeruju da će i novi ministar poljoprivrede dr.sc. Dragan Romić dati svoj doprinos rješavanju nagomilanih problema u neretvanskom agraru.

Napisao: Pero Jakić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik