Stigao lipanj- stiže nam i ljeto

Autor: na 1. lipnja 2017.

 

Lipanj (lat. junius) šesti je mjesec po gregorijanskom kalendaru. Ima 30 dana U Hrvatskoj je ime dobio po stablu lipe koje cvate u ovo doba godine.  Prvim danom lipnja počinje klimatološko ljeto.

Ovogodišnji lipanj u našim krajevima počinje  po temperaturama gotovo ljetnim vremenom, no ne i posve stabilnim, posebice u unutrašnjosti zemlje, gdje prognostičari najavljuju i lokalne grmljavinske pljuskove.  Uklapa se to u činjenicu da  prve dvije  trećine lipnja još uvijek pripadaju prevrtljivom proljeću, a samo ona zadnja,  ljetu.  Stoga je opravdano za očekivati da će u prve dvije trećine mjeseca još biti i promjenljivog i nestabilnog,  pravog proljetnog vremena. Ipak, lipanj se generalno doživljava kao prvi ljetni mjesec.

Lipanj je sunčaniji i topliji od svog prethodnika, sa 30-tak sunčanih sati više, pa donosi i toplije vrijeme, sa srednjom temperaturom 3-4 stupnja višom nego u svibnju. Lipanjske temperature mora kreću se između 20 i 23°C, a za lijepih, sunčanih i toplih lipanjskih dana i more je ugodno za kupanje.

Iako službeno pripada turističkoj predsezoni, lipanj je klimatološki ljetni mjesec, pa su i vremenske prilike vrlo pogodne za početak godišnjih odmora. To se osobito odnosi na područja uz obalu, gdje more svojom nižom temperaturom hladi okolni zrak, zbog čega je boravak na obali posebno pogodan za osobe koje teško podnose velike ljetne vrućine.

Osobe koje su sklone alergijama trebaju pratiti peludnu prognozu. Za Metković:  u lipnju će biti povećana koncentracija peludi trava, masline i crkvine. Uzmite svoju terapiju na vrijeme i uživajte u lijepom vremenu koje je pred nama.

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik