Srpanj- najsunčaniji mjesec u godini

Autor: na 10. srpnja 2017.

 

U tijeku je mjesec srpanj, najsunčaniji i u prosjeku najtopliji mjesec u godini. Mjesec srpanj svoje je latinsko ime dobio po velikom Juliju Cezaru koji je u tom mjesecu imao rođendan. U našem jeziku prvi pravi ljetni mjesec ime je dobio po poljodjelskom oruđu “srp” kojim se nekada želo žito, najvažnija srpanjska aktivnost u našim krajevima.

Srpanj je najsunčaniji  i u prosjeku najtopliji mjesec u godini.  Srednja dnevna temperatura je 2-3°C viša nego u lipnju (u kopnenim krajevima oko 22°C, a na obali i otocima oko 25°C). Srpanj je u priobalju mjesec s najmanjom prosječnom količinom oborine, dok u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) u kopnenim krajevima ima najviše oborine.

Tijekom srpnja se na području Hrvatske izmjenjuju dvije vrste vremena: duža sunčana i topla razdoblja i kratkotrajna naoblačenja s pljuskovima i grmljavinom.

Druga polovica srpnja je najstabilnije razdoblje ljeta. Dani su dugi i sunčani, a budući da je kut pod kojim sunčeve zrake padaju na područje Hrvatske velik, sunčevo zračenje je gotovo maksimalno za naše područje što omogućava rast dnevnih temperatura,  te postizanje godišnjih maksimalnih temperaturnih vrijednosti. Najveće, najčešće i najjače vrućine one su koje se javljaju oko blagdana Sv. Ilije (20.7), pa otud ono „Ilija žeže“ iz narodne izreke „Petar peče, Ilija žeže“.

Mjesec rekordnih vrućina

Srpanj je uz kolovoz mjesec rekordnih vrućina u našoj zemlji, pa su upravo u tom mjesecu izmjereni i neki naši „maksimalci“. Tako je na zagrebačkom meteorološkom opservatoriju na Griču  5.7.1950. izmjereno  40,3°C, što je najviša ikada izmjerena temperatura na tom motrištu, gdje se službena mjerenja vrše od 01.12.1861. godine.  Jedini je to puta do danas da je na tom motrištu izmjerena temperatura viša od 40°C. Tog istog dana Đakovo i Knin imali su 40,5°C, Petrinja 40,9°C, a Karlovac čak 42,4°C, što je i rekordna temperatura izmjerena na našim prostorima.

Kao ljetni mjesec, uz kolovoz je najpopularniji za godišnje odmore. Ljetne vrućine često u kopnenim predjelima postanu nepodnošljive stoga je značajna seoba domaćeg stanovništva, ali  i stranih turista na obalu, gdje se uz more vrućine lakše podnose. Temperatura mora je oko 25 stupnjeva.

U srpnju službeno počinje sezona peludi ambrozije. Njegovu štetnost nije potrebno posebno napominjati, ali važno je dodati da je prema zakonu kažnjivo ako ambroziju imate u svome vrtu i ne uništite ju. U Metkoviću je ovih dana koncentracija peluda drveća, gdje prevladava pelud lipe je nizak, kao i korov, dok je koncentracija peluda trava umjerena, pa će većina alergičnih osoba imati tegobe. Uzmite svoju terapiju na vrijeme i uživajte u srpnju.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik