Srednjoškolci saznali kako plastične vrećice utječu na okoliš

Autor: na 20. prosinca 2018.

U sklopu projekta „Učimo gospodariti otpadom“ i povodom Dana borbe protiv plastičnih vrećica jučer je u metkovskim srednjim školama održano predavanje o održivom gospodarenju otpadom.

Predavanje je u Srednjoj školi Metković i u Gimnaziji Metković održala Tea Kuzmić-Rosančić iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“, koja je ukazala na probleme koje plastika i plastične vrećice uzrokuju u ekosustavu.

„Veliki problem je kad životinje koje žive u moru, kao, na primjer, morska kornjača, koja se hrani meduzama zna zamijeniti plastičnu vrećicu sa svojom hranom i proguta je. Na taj način ona ima osjećaj da je sita, a zapravo nije, i na kraju ugiba. Ostale životinje se mogu zapetljati u plastične vrećice, a manji fragmenti plastike koja se zapravo nikad ne razgradi dolaze opet nama na stol“, rekla je Tea Kuzmić-Rosančić.

Učenici su na radionici također mogli saznati na koji se način pravilno gospodari otpadom i koje su za to mogućnosti u Metkoviću, kako odvajati otpad te kako smanjiti količinu plastike u otpadu te su im predstavnice Grada Metkovića podijelile platnene vrećice i prigodan promotivno-informativni materijal.

Izobrazno-informativni program „Učimo gospodariti otpadom“ provode Grad Metković i Općina Kula Norinska, s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom i s posebnim naglaskom na sprječavanje njegova nastanka te na pravilno odvajanje otpada u kućanstvima. Vrijednost projekta je 454 tisuće kuna, od čega je 386 tisuća sufinancirano iz Europskog kohezijskog fonda.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik