Spojena cijela konstrukcija Pelješkog mosta

Autor: na 29. srpnja 2021.

U večeri s 28. na 29. srpnja, podignut je posljednji, 165. segment čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, čime je došlo do spajanja Komarne i Brijesta. Ono što je još važnije, povezan je teritorij Republike Hrvatske, a time i same Europske unije.

Među uzvanicima je bio i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić koji je istaknuo kako koristi od ovog projekta neće imati samo Pelješac već cijela Županija. Posebno je istaknuo kako će most olakšati turističke izlete kao i gospodarske aktivnosti jer putnici više neće morati prolaziti kroz četiri granične kontrole.

Premijer Plenković istaknuo je kako je ovaj projekt bio san mnogih u protekla tri desetljeća te kako je njegovom izgradnjom ostvaren cilj koji rješava problem star 300 godina.

„Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije“, rekao je premijer.

Dodao je kako ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, već i Europsku uniju te kako on ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu nego ih povezuje.

„On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac”, zaključio je.

Konačni završetak radova očekuje se u siječnju iduće godine s tim kako će most najvjerojatnije biti pušten u promet do ljeta 2022.

 


Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik