Snažna lozinka – kako je napraviti?

Autor: na 12. srpnja 2016.

S vremena na vrijeme čujemo da su hakeri ušli u ovaj ili onaj profil, a da se to ne dogodi i vama potrebna je prva crta obrane – snažna lozinka.

Najprije trebamo naglasiti da lozinka poput „1234“, „abc123“ ili vašeg datuma rođenja nipošto nije snažna lozinka. Ako je imate, odmah ju promijenite. U njoj ne smije biti ni vašeg imena, niti imena članova vaše obitelji ili ljubimaca.

Snažna lozinka treba imati najmanje 12 znakova među kojima treba biti malih i velikih slova, brojeva i ostalih znakova poput „@“ i „&“. Zlatno pravilo je – koristite sve što vam tipkovnica nudi, znakovi su s razlogom tu.

Koristite riječi i fraze koje vam nešto znače kako lozinku ne biste zaboravili, ali slova zamijenite simbolima i brojevima. Pripazite da to ne bude toliko očito.

Dobra lozinka izgledala bi ovako – 5v4k0gD@n4*p&j3mK@vu. (Svakog dana pijem kavu.) ili v0l1M5ak&5uB07tU (Volim petak i subotu.)

Naravno, sad kad smo vam dali ove primjere, nemojte ih koristiti. Budite kreativni i s vremena na vrijeme promijenite lozinku. Tu su da se mijenjaju. 🙂

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik