Smotra folklora – otvorena izložba skulptura „Podravsko blago“

Autor: na 18. svibnja 2018.

 

Otvorenjem izložbe skulptura kipara Đure Zvonara „Podravsko blago“ sinoć je u Gradskom kulturnom središtu započeo program 34. Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“.

Izložba predstavlja dio programa kojim  se njeguje nematerijalna baština, a nadopunjuju je fotografije umjetnikovih djela te ambijent njegova ateljea.

Autor Đuro Zvonar istaknuo je kako 13 izloženih skulptura predstavljaju obične ljude u svakodnevnim životnim situacijama.

„Može se vidjeti skulptura majke i djeteta, cimbalista dok je u svatovskoj povorci, vinogradari i radovi u polju, plesači itd. Prešao sam na više-manje slobodnu formu bez detalja, a cilj mi je prikazati nekakve starinske i tradicijske običaje i radnje kako ne bih otišle u zaborav“, kazao je Zvonar.

U sklopu otvorenja, umjetnikovi unuci, Tomislav i Klara Zvonar predstavili su i instrument cimbal kojeg je Ministarstvo kulture  proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom.

Svečano otvorenje plesnih i glazbenih nastupa održat će se danas na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18: 30, a na ovogodišnjoj folklornoj manifestaciji nastupit će  57 skupina sa više od 1300 sudionika iz 11 hrvatskih županija te predstavnici Bosne i Hercegovine i Slovenije.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik