Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“ okupit će 1500 folkloraša

Autor: na 14. svibnja 2019.

 

Na 35. Smotri folklora jadranske Hrvatske „Na Neretvu misečina pala“ koja se od četvrtka do nedjelje održava u Metkoviću, nastupit će više od 1500 sudionika iz 55 folklornih skupina. Istaknuto je to danas na konferenciji za medije, na kojoj su ovogodišnji program predstavili  tajnik  KUD-a Metković, Zdravko Obradović i umjetnički direktor Smotre, Vidoslav Bagur.

Ovogodišnja smotra započinje otvorenjem izložbe „Nematerijalna kulturna baština Usore i Tešnja“, a folkloni nastupi započinju u petak na Trgu kralja Tomislava, nakon čega će se u Gradskom kulturnom središtu održati i večer folklornih skupina.

Uz Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural  te folklorne nastupe, dio programa u subotu bit će Ponoćni Etno koncert Miroslava i Gordane Evačić u Gradskom kulturnom središtu, a završetak smotre obilježit će Koncert Marijanskih pučkih napjeva koji će se održati u nedjelju u crkvi svetog Ilije.

Kao novosti programa, profesor Bagur je istaknuo kako se ovogodišnja folklorna manifestacija održava u znaku europsko- jonske regije te da će uz sudionike iz Hrvatske, nastupiti i skupine iz Italije, Slovenije, Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

„Želimo da nam ovo bude prijelazni period do toga da postanemo smotra tradicijske kulture i jadransko-jonske europske regije. U tom smislu trebamo partnere iz drugih zemalja Europske unije i radimo na tome. Ideja je da prvi partner bude festival u Veneciji, drugi je međunarodni folklorni festivalu Piranu u Sloveniji  i mi bismo bili taj treći festival. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti“, rekao je profesor Bagur.

Kao odvojeni dio programa smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“ u nedjelju će na dubrovačkom Stradunu nastupit 5 folklornih skupina.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik