Berba mandarina: slatka “Zorica” i dobra cijena spašavaju loš urod

Autor: na 3. listopada 2017.

Berba mandarina u dolini Neretve u punom je jeku. Nakon jake zime i niskih temperatura ovogodišnji je urod mandarina 70% manji nego lani. Po nekim procjenama 20-30 posto stabala mandarina koja su lani previše rodila te zbog toga u prilično lošem stanju dočekala zimu, osušilo se. Ovogodišnji urod kretat će se oko 30.000 tona, što je za dvije trećine manje nego lani kada je bilo oko 90.000 tona.

Kakva je situacija na terenu provjerili smo u voćnjaku Alenka Popovića u Opuzenu. Bere se rana sorta Zorica.  Naizgled, pune grane roda, no Alenko  ističe da je zima učinila svoje i da se pola roda mora baciti. Ti su plodovi svijetlo žuti, tvrdi, bez soka i nisu za konzumaciju.

Lani je na 2,5 tisuće stabala imao oko 14 vagona mandarina, a ove će godine  imati 2-3 vagona. Nije uvijek prednost ni veliki urod, kaže, ove godine neće plaćati berače, sve će se obrati obiteljski, a cijena nije loša.

Otkupna cijena prvih mandarina bila je oko 4 kune što je dobro, ističe Popović  Sad je nekih 3,8o za prvu klasu, a 2,60 za drugu, što je u odnosu na lanjskih 2,50 do 2,90 kuna  jako dobra cijena.

Situaciju spašava i supruga Marija koja je vlasnica OPG-a i mandarine prodaje na malo. Cijena po kilogramu iznosi 8-10 kuna, dok je lani u ovo doba bila svega 4 kune.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik