Savjeti za učenje koji zbilja pomažu

Autor: na 6. rujna 2016.

Bez obzira na to jeste li krenuli u osnovnu školu, srednju ili na faks, dobar savjet kako učiti zlata je vrijedan. Mi vam donosimo nekoliko više puta isprobanih i sigurnih savjeta koji će vam sigurno pomoći u savladavanju gradiva.

  1. Učite na vrijeme i s razumijevanjem

Možda vam je već dosta ovog savjeta, ali zbilja je broj jedan. Najprije, neće vas uhvatiti panika kad stigne dan ispita i lakše ćete riješiti ispit. Ako na vrijeme krenete učiti gradivo će vam imati i više smisla. Također, uvijek pitajte sami sebe zašto je nešto takvo kakvo jest. Ako želite biti jedni od onih koji ispit riješe petnaest minuta prije svih ostalih, ovo je tajna. Uz to ćete se gradiva i dulje sjećati što će sigurno dobro doći i kasnije.

  1. Nije sve važno

Sad kad ste krenuli učiti, trebate od pustog teksta ispred vas razabrati što je važno, a što ne. Ako ste ikad pokušali učiti marker-tehnikom, sigurno vam je cijela stranica uskoro sjala u žutim i kričavo ružičastim nijansama. E, to ne valja. Kako ćete ponoviti kasnije? Označavanje markerom i pravljenje bilješki služi za brzo ponavljanje, ne za brzo učenje. Pročitajte gradivo prije nego krenete u marker kampanju. Vidjet ćete da ćete uštedjeti i na markeru i moždanim vijugama i vremenu.

Savjeti za učenje

Foto: ilustracija

  1. Nemojte učiti dan prije ispita

Ako ste na vrijeme krenuli učiti, dan prije ispita se odmorite od učenja. Dat ćete sebi priliku da vam se sve posloži u glavi i bit ćete odmorne glave kad budete trebali pokazati što znate.

  1. Što ako sam nepopravljivi kampanjac pa večeras učim za sutra?

Nemojte učiti cijelu noć. Samo ponovite sažetke jer valjda vam je nešto ostalo u glavi od predavanja. Nadajte se da ćete dobiti pitanja koja znate.

  1. Odvojite se od mobitela, televizije i interneta

U redu… Učite. Pročitali ste par rečenica. Dobijete poruku na mobitelu. Pročitajte je, odgovorite, opet pročitate onih par rečenica od prije, netko vam pošalje link na YouTube video… I gotovo je učenje. Da ne biste upali u ovu zamku, odvojite se od svega što vam može smetati. Vidjet ćete kako će tad učenje puno brže i lakše ići.

  1. Što ako mi se baš gleda serija?

Pogledajte je. Ali samo tu jednu. Također, nemojte početi gledati novu seriju ako znate da vam je ispit za koji dan. Ostavite je za poslije.

  1. Pravite umne mape

Ne trebate biti Sherlock da biste učili na ovakav način. Ako vam ne odgovara pravljenje bilježaka na klasičan način, uzmite obični papir bez crta, u sredinu napišite temu gradiva, oko nje napišite glavne pojmove i spojite ih crtama za temu, oko glavnih pojmova zapišite što „spada“ pod njih, povežite ih za pojmove i tako dalje… Budite kreativni, zabavite se i nešto naučite!

Savjeti za učenje

Foto: os-gjuro-ester-koprivnica.skole.hr

  1. Pomaže i ponavljanje naglas

Ako čitate naglas, to je u redu, ali probajte ponoviti naglas ono što ste pročitali – e, to se zove učenje.

  1. Slušajte glazbu dok učite

…ali one lagane instrumentale inače ćete se uhvatiti da pjevate pjesmu umjesto da učite. Glazba će vam sigurno pomoći da opuštenije učite, samo pazite da ne bude zarazna jer će vam se u glavi umjesto odgovora na pitanje vrtjeti stihovi.

  1. Nemojte se izgubiti u učenju

Izađite van, na kavu, šećite, čitajte romane, izgubite se na Internetu, otiđite negdje s prijateljima… Nije sve u učenju i nije sve u ocjeni. Nemojte dopustiti sebi da propustite nešto važno zbog ispita. Za sve se ima vremena. Može vam sad zvučati čudno, ali jednog dana će vam više biti krivo što ste propustili druženje s prijateljima nego što ste dobili 4 umjesto 5.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik