Rujan – početak jeseni

Autor: na 4. rujna 2017.

 

Evo nas u mjesecu rujnu, mjesecu koji premošćuje odlazeće ljeto i nadolazeću jesen. Iako je po svojim karakteristikama jednim dijelom ljetni mjesec, za klimatologe rujan predstavlja početak jeseni.

Latinsko ime mjeseca je september, a dolazi od riječi septem (sedam), jer je u doba Rimljana označavao  sedmi mjesec u godini. Postoje dvije verzije o podrijetlu hrvatskog imena: jedna je da je ime dobio  po rujnoj boji svega što zrije u to doba godine ili po rumenoj boji lišća, dok je druga priča vezana uz jelene i njihov zov na parenje koji se u staroslavenskom jeziku nazivao ruj.

Rujan je prvi  od tri jesenska mjeseca (rujan, listopad, studeni) i njime počinje  klimatološka jesen. U rujnu su dani sve kraći pa je i sunčeve svjetlosti sve manje što direktno utječe na smanjenje dnevnih temperatura. Jesen je prijelazno godišnje doba između dva ekstrema, ljeta i zime, i ako usporedimo jesen sa drugim također prijelaznim razdobljem, proljećem, primijetit ćemo da je jesen ipak toplija od proljeća, ali i znatno kišovitija. Količina oborine se u kopnenim krajevima u odnosu na kolovoz ne mijenja, dok se ponegdje na obali poveća i do 70%, što je direktna posljedica sve češćih formiranja jesenskih sredozemnih ciklona i nama najpoznatije đenovske ciklone te njihovog prelaska preko Jadrana. Ipak, najveći utjecaj na vrijeme u rujnu ima srednjoeuropska anticiklona. Kroz ljeto se pogoršanja vremena očituju brzim olujama s pljuskovima i grmljavinom, a toga je u rujnu sve manje.

Kao što je Velika Gospa prekretnica vremenskih prilika u kolovozu, Mala Gospa (8.rujna) je prekretnica u rujnu. Prvi dio rujna prevladava sunčano i toplo vrijeme dok se poslije Male Gospe može očekivati sve manje sunčana vremena i sve češća razdoblja s kišom i osjetno nižim temperaturama.

Rujan je i mjesec u kojemu započinje nova nastavna godina. Školarcima želimo uspješnu školsku godinu, roditeljima puno strpljenja i što manje stresa.

Ljeto pozdravljamo i veselimo se jeseni, koja ima bezbroj svojih draži. Uostalom, uskoro kreću i prve mandarine…mljac 😉

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik