Revitalizacijom napuštenih naselja doline Neretve do razvoja ruralnog turizma

Autor: na 6. rujna 2019.

U Pločama su u srijedu održane radionice na teme „Preduvjeti za razvoj održivog turizma u dolini Neretve” i „Revitalizacija ruralnih naselja doline Neretve”.

Radionice je organizirala Regionalna agencija DUNEA u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i tvrtkom APE d.o.o koja radi na izradi „Smjernica za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve“.

Predstavljen je projekt CO-EVOLVE, u sklopu kojeg su se radionice i održale. Cilj mu je revitalizacija i očuvanje autohtone ruralne baštine kroz identifikaciju i valorizaciju 203 sela i zaseoka u zaleđu klastera Neretva, od kojih je više od polovice njih je napušteno ili tek privremeno naseljeno. Projektom bi se napuštena mjesta rekonstruirala, čime bi se privukli i turisti.

Na radionicama se govorilo i o razvoju održivog turizma i potencijalima za razvoj ruralnih naselja doline Neretve, o difuznim i integralnim hotelima, te o vrijednostima i smjernicama za obnovu tradicijske arhitekture doline Neretve, a prikazana su i dva neretvanska primjera dobre prakse ruralnog turizma.

Projekt CO-EVOVLE provodi se od 2016. do 2019. i vrijedan je tri milijuna eura Budžet Regionalne agencije DUNEA je 215 000 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Interreg MED Programme sufinancira se 85 posto vrijednosti projekta.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik