Pučka pravobraniteljica upoznala se s problemima građana Metkovića

Autor: na 8. svibnja 2019.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima je posjetila Metković gdje se sastala s predstavnicima gradske vlasti, Centra za socijalnu skrb, Doma zdravlja te udruga civilnog društva.

Cilj posjete pučke braniteljice bio je upoznati se s problemima građana u dolini Neretve, kako bi, na osnovu prikupljenih informacija, nadležnim tijelima uputila preporuke za podizanje kvalitete života na ovome području.

Zbog toga je pravobraniteljica prikupila i pritužbe građana Metkovića koji smatraju da su im ugrožena ljudska prava te da su diskriminirani.

„Bez da ulazim detalje, budući da ne mogu govoriti o konkretnim predmetima, problem koji je zastupljen ovdje pitanje je imovinsko-pravnih odnosa. Problem je i dostupnost zdravstvenih usluga, odnosno, zdravstvene zaštite. To pokazuje kakve su regionalne nejednakosti i koliko još treba napraviti i ulagati kako bi građani Metkovića i okolice imali zdravstvenu uslugu na koju imaju pravo po propisima i koju mogu ostvariti građani u drugim dijelovima zemlje“, rekla je Vidović.

Uz regionalne nejednakosti, Vidović je istaknula i unutaržupanijske nejednakosti koje utječu na kvalitetu svakodnevnog života njezinih stanovnika.

„Dubrovačko-neretvanska županija je specifična županija jer su pokazatelji razvijenosti iznadprosječni. Naizgled se može činiti da je to županija koja nema problema sa siromaštvom i ostvarenjem ljudskih prava, u kojoj ima dovoljno sredstava i resursa za zadovoljenje potreba svih građana. Međutim, kad se zagrebe ispod površine, vidi se da tih problema ipak ima puno. Prometna povezanost je jedan od tih problema i, zbog položaja granice, područje Neretve izolirano je od turističkih potencijala Dubrovačkog dijela županije i otoka, a tu je i izoliranost Dubrovnika od ostatka Hrvatske“, rekla je Vidović.

Pravobraniteljica je u sklopu boravka u Metkoviću, posjetila i Općinu Kula Norinska.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik