Pučka pravobraniteljica u utorak u Metkoviću

Autor: na 6. svibnja 2019.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima je u posjeti Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje će se susresti s građanima, organizacijama civilnog društva te predstavnicima tijela javne vlasti.

Tijekom posjeta županiji, pravobraniteljica će posjetiti i Metković, kako bi se detaljnije upoznala s problemima građana na ovom području.

Svi građani koji smatraju da su im ugrožena ili povrijeđena ljudska prava, ili da su diskriminirani, moći će kroz razgovor sa savjetnicima pravobraniteljice osobno iznijeti svoj problem i uložiti pritužbu na postupanje i rad državnih, županijskih, gradskih i općinskih tijela te pravnih osoba s javnim ovlastima.

Svoje pritužbe građani Metkovića pravobraniteljici mogu uložiti u utorak, 7. svibnja, u Zgradi političkih stranaka od 15 do 17 sati.

Terenskim radom, pučka pravobraniteljica na osnovu prikupljenih informacija nadležnim tijelima upućuje preporuke za podizanje kvalitete života građana, ukazujući na važnost snažnije zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, o čemu kontinuirano izvještava i Hrvatski sabor kroz svoje godišnje izvješće, koje od 2016. godine sadrži i poglavlje o nejednakom regionalnom razvoju s posebnim osvrtom na ruralna područja.

Naime, iako je stupanj razvoja i iznos BDP-a po stanovniku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, iznad hrvatskog prosjeka, unutar županije postoje razlike koje uvelike utječu i na kvalitetu svakodnevnog života njezinih stanovnika. Primjerice, dok je indeks razvijenosti županije 120,84 (hrvatski prosjek je 100), četiri jedinice lokalne samouprave (Ston, Kula Norinska, Slivno i Zažablje) imaju vrijednosti indeksa razvijenosti ispod 75 posto. Dodatno, prometna izoliranost predstavlja izazov za cjelokupnu županiju, a značajni su problemi i s dostupnošću zdravstvenih usluga, osobito na otocima i u unutrašnjosti. Kako je turizam temeljna gospodarska djelatnost, rastući problem postaje i gentrifikacija, odnosno iseljavanje autohtonog stanovništva iz gradskih središta zbog rasta troškova života i stavljanja svakog slobodnog kvadrata u funkciju turizma.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik