• Nekategorizirano

Izgradnja promatračnica za ptice u delti Neretve

Autor: na 11. kolovoza 2016.

Uspostava promatračnica za ptice na području delte rijeke Neretve, u sklopu projekta Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u završnoj je fazi.

U izgradnji su dvije promatračnice, nakon čega slijedi njihovo opremanje panoramskim teleskopom, video nadzorom i interpretativnim pločama.

Promatračnice se postavljaju na dvije lokacije u području ekološke mreže Delta Neretve. Riječ je o brežuljku Galičak na ušću Neretve i posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom, kod mjesta Vid.

Glavni ciljevi projekta su poticanje na održivo korištenje prirodnih dobara te očuvanje povoljnog stanja prirodnih staništa i ciljnih vrsta ptica u području ekološke mreže Delta Neretve. Projekt je većinom financiran zajmom iz Svjetske banke kroz Sporazum o suradnji vezano uz aktivnosti financirane sredstvima zajma Svjetske banke za projekt integracije u EU Natura 2000, u iznosu od 1.150.000,00 kn. Izradu projektne dokumentacije u iznosu od 43.750,00 kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Završetak izgradnje planiran je tijekom jeseni ove godine, a osim što će ih u svojim redovnim aktivnostima koristiti djelatnici Javne ustanove, iste su namijenjene lokalnom stanovništvu i posjetiteljima ovog kraja.


promatračnica za pticepromatračnica za ptice
promatračnica za ptice

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik